Home POGLEDI 620 STRANICA NAPISANIH U JEDNOJ NOĆI: DA LI JE KNJIGU KOJA NE...

620 STRANICA NAPISANIH U JEDNOJ NOĆI: DA LI JE KNJIGU KOJA NE STARI NAPISAO SAM ĐAVO? (VIDEO)

890
0
SHARE

Kodeks Gigas je, prema legendi, u jednoj noći napisao monah koji je prodao dušu đavolu…

Knjiga nazvana Kodeks Gigas, koju još nazivaju i Đavoljom biblijom, napisana je u prvoj polovini 13. veka, ima 620 stranica i za pergament u njoj bila je potrebna koža prikupljena od čak 160 životinja.

Ima zastrašujuće dimenzije: 92 cm visoka, 50 cm široka i 22 cm debela, a teži 75 kilograma.

Pisanje u njoj, odnosno reči i sastav rečenica i njihov ton, toliko su ujednačeni da su stručnjaci danas složni u ideji da ju je morala pisati samo jedna osoba.

620 stranica napisanih u jednoj noći?

Mit o veličanstvenom Kodeksu Gigasu govori sasvim drugačiju priču — u jednoj noći napisao ju je monah koji je prodao dušu Đavolu.

Prema legendi, benediktinci u jednom češkom manastiru osudili su monaha Hermana Rekuse zbog činjenja strašnog greha na doživotno zatočeništvo u njegovoj sobi, gde su nameravali da ga zazidaju, a tamo je naposletku i umro.

Moleći za svoje oslobođenje, Herman je obećao redovničkom redu da će u jednoj noći napisati najveću knjigu na svetu. Kako je noć proticala, Herman je shvatio da je zadatak nemoguć i odlučio je da pozove đavola u pomoć, svestan njegove moći.

Sotona se navodno složio da mu pomogne da napiše knjigu, a cena je bila duša monaha, kako i portret đavola koji je Biblija morala da ima.

Najmračnija knjiga svih vremena

Sadržaj Kodeks Gigasa jednako je fascinantan kao i priča o poreklu knjige. Rukopis ne sadrži samo latinski prevod srednjovekovne Biblije, koja ima malo drugačiji oblik nego ona moderna, već i posebne relevantne i popularne spise srednjeg veka.

Neki od njih uključuju dela jevrejskog istoričara Josipa Flavija iz 1. veka, knjigu nadbiskupa Isidorusa „Etimologije“, koja je prva hrišćanska enciklopedija sastavljena od antičkih izvora, kao i „Mediku“, medicinsku knjigu sa znanjem tog doba, i „Kosmas“, koja opisuje istoriju Češke.

Jedan od najzanimljivijih delova knjige svakako se odnosi na opis demona, čarolija, isterivanja i moći đavola.

Misterija knjige koja ne pokazuje znakove starenja

Rukopis obuhvata iluminacije sa pet boja: crvenom, plavom, žutom, zelenom i zlatnom. Velika slova su savršeno ocrtana, često preko cele stranice. Kodeks je jedinstven po tome što ne pokazuje znakove starenja.

Naučnici ne veruju da je Kodeks Gigas napisan u kratkom vremenu, već da je za to bilo potrebno čak 20 godina.

Inače 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku đavola koja je visoka 50 cm.

(Ekspres)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here