Home MAGAZIN VUČIĆ ODOBRIO RIO TINTU SVE DA BI OTVORIO RUDNIK U MARTU 2022....

VUČIĆ ODOBRIO RIO TINTU SVE DA BI OTVORIO RUDNIK U MARTU 2022. GODINE- DOKAZI

362
0
SHARE

Dokument broj 2 – Antić doneo novo rešenje o produžetku istraživanja

Početkom 2016. godine, Vlada Srbije usvojila je novo rešenje kojim se kompaniji “Rio

Sava Exploration d.o.o.“ odbrava nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma u ležištu “Jadar” kod Loznice sa rokom važenja od dve godine.

Nakon stavljanja parafa na ovo rešenje, Antić je 2017. godine potpisao i Memorandum o razumevanju sa „Rio Tintom“ u prisustvu tada novoizabrane premijerke Ane Brnabić i izvršnog direktora kompanije „Rio Tinto Minerals Developement Limited“ Sajmona Trota.

Tom prilikom, premijerka Srbije navela je da očekuje da čitav projekat počne, punim kapacitetom, od 2023. godine.

“Kompanija ’Rio Tinto’ je do sada uložila 90 miliona dolara u projekat ’Jadar’, a pokretanje

proizvodnje je planirano za 2023. godinu, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”, navela je ona.

Dokument broj 3 i 4 – Antić odobrava dalje istraživanje „Rio Tinta“

Tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je 22. januara 2018. godine potpisao novo rešenje o nastavku geoloških istraživanja u trajanju od dve godine. Zatim je 22. januara 2020. godine potpisano još jedno, identično rešenje.

Vlast odobrila „Rio Tintu“ zadržavanje prava na istražnom prostoru – dokument broj 5

Predsednik Srbije nije javnost upoznao ni sa podatkom da je njegova vlast odobrila

kompaniji “Rio Tinto” zadržavanje prava na istražni prostor ležišta bora i litujuma “Jadar” i to od 14. 2. 2020. do 1. 9. 2021. godine.

Cilj zadržavanja prostora na istražnom polju, kako se navodi u zvaničnom dokumentu, jeste priprema dokumentacije za eksploataciju litijuma.

Marijana Petković, iz udruženja “Ne damo Jadar”, ističe za “Novu” da su sva odobrenja, data kompaniji “Rio Tinto”, izdavana sa ciljem kako bi ta kompanija do proleća 2022. dobila dozvolu za otvaranje rudnika.

Ona se osvrnula i na izjavu predsednika Srbije, koji je rekao da je jedino 2012. godine

zadirano u integritet zemljišta, napominjući da sva geološka istraživanja podrazumevaju i bušenje.

– Oni je trebalo da dođu i da izvuku jezgro, kako bi dobili to patentno postrojenje. Mi smo za to saznali pre četiri meseca i tad smo poručili ljudima iz „Rio Tinta“ da niko ništa ne može da buši u dolini reke Jadra – rekla je Petkovićeva.

Vučićev spin o bušenju zemlje

Na vanrednoj konferenciji za medije, Vučić je rekao da je ključni dokument, kojim se kompaniji “Rio Tinto” odobrava uzimanje uzorka litijuma iz nalazišta kod Loznice potpisan 2012. godine, kad je na vlasti bila koalicija DS-SPS, te da je to jedini put “kad su pravljene bušotine na teritoriji Srbije”.

 „Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta bila je iz 2012. godine, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima“, rekao je on.

Međutim, dokument iz 2013., do kog je došla “Nova”, pokazuje da je vlast odobrila uzimanje uzoraka za laboratorijsko-tehnološko ispitivanje mineralne sirovine u iznosu od pet metara kubnih.

“Nosilac istraživanja dužan je da, u slučaju da je projektom geoloških istraživanja predviđeno izvođenje rudarskih radova ili uzimanje mineralne sirovine za tehnološka ispitivanja, podnese poseban zahtev za izadavanje odobrenja za izvođenje radova na rudarskom projektu”, navodi se u dokumentu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here