Home MAGAZIN UDARNO! USKRAĆUJE SE ZDRAVSTVENA NEGA SRBIMA- ŽENE OBOLELE OD RAKA SE VIŠE...

UDARNO! USKRAĆUJE SE ZDRAVSTVENA NEGA SRBIMA- ŽENE OBOLELE OD RAKA SE VIŠE NEĆE LEČITI BESPLATNO!

2655
0
SHARE

Prošlog ponedeljka sam bio na sastanku gde su se prezentovali rezultati istraživanja o uslovima lečenja kancera pluća u 26 zemalja u Evropi, među kojima je i Srbija.

Sastanku su prisustvovali lekari, predstavnici Batuta, PIO fonda, članovi Udruženja Punim plućima, koje se bori protiv kancera pluća i ja kao predstavnik Foruma pacijenata Srbije.

Istraživanje je radio čuveni Ekonomist iz Londona. Sastanak je bio stručnog karaktera, tako da nije bilo obaveštenja za javnost. Rezultate nam je prestavila gospođa koja je samo zbog toga i došla iz Londona.

U njenom prikazu je navela ciljeve istraživanja, način i sve ostale bitne činjenice iz istraživanja. Kako u Srbiji nama nekih podataka, ili ako ih ima, onda su zastareli, iznela je i to činjenično stanje.

Pored nje, obratilo nam se i nekoliko lekara, takođe iznoseći činjenice i manjkavosti kod nas. Na kraju se javila i predstavnica udruženja i rekla šta to sve pacijente tišti. I sve je to urađeno sa jasnim ciljem da se pokaže realno stanje u Srbiji, kada je u pitanju kancer pluća.

Jasno i objektivno je ukazano na propuste i dati su predlozi kako da se stanje poboljša.

Kada je započela otvorena diskusija javila se Pomoćnik direktora za javno zdravlje i populacionu politiku Prof. dr Darija Kisić Tepavčević spec. epidemiologije. Ona je i razlog što ovo pišem.

Prvo je gošći iz Engleske odgovorila da, iako jeste da nemamo sve podatke, a ni Nacionalnu strategiju, da to nije važno jer se na tome radi, i da će jednog dana sve to biti.

Onda je doktorima objasnila da je stanje u zdravstvu odlično, a svima nam je rekla da se radi na tome da pušači koji obole od kancera pluća, budu ograničena neka prava, kad je lečenje u pitanju, zbog upravo te činjenice da su pušači.

Iako nismo verovali šta čujemo, ipak smo morali da reagujemo. I tako smo svi, jasno i glasno rekli Pomoćnici Direktora da nije u pravu, da propusta ima veoma mnogo i podvukli smo da nikakva diskriminacija pacijenata na pušače i nepušače nije prihvatljiva, i da bi to bio problem i etičke prirode, a to i sam Ustav Srbije ne dopušta.

Pomoćnica Direktora se složila da postoje mali problemčiči etičke i pravne prirode, ali da će to oni da reše. Nije objasnila ko su to oni. A upravo je to suštinsko pitanje. O njemu ćemu još malo kasnije.

Da ne bi dužio priču, ovo se nastavilo sve dok, Pomoćnica Direktora nije iskoristila priliku, kada se spomenuo mogući ozbiljan primer korupcije državnih organa, a zarad netačnog rangiranja uspešnosti Srpskog zdravstva na nivou Evrope, i demonstrativno napustila skup.

Inače, skup se nastavio, i završen je i bez prisusva Pomoćnice Direktora.

Zemlja je nastavila da se okreće i oko svoje ose, a boga mi i oko Sunca, Kao da se ništa nije desilo.

Nešto manje od dva okreta Zemlje oko svoje ose, ili drugačije rečeno u sredu, opet smo se videli, gorepomenuta Pomoćnica Direktora i ja.

Prisustvovali smo tribini koja je održana u Sava Centru povodom predstavljanja publikacije “Rani karcinom dojke u populaciji žena u Republici Srbiji: opterećenje bolešću u sadašnjosti, izazovi i stremljenja u budućnosti”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here