Home MAGAZIN UDARNO! IZA NOVOG „NON-PEJPERA“ STOJI RUSIJA!? EVO ŠTA NUDE..

UDARNO! IZA NOVOG „NON-PEJPERA“ STOJI RUSIJA!? EVO ŠTA NUDE..

488
0
SHARE

U subotu je portalu nemačkog mesečnika Cuerst izašao novi, nepotpisan ne-papir, koji su ubrzo preneli i pojedini ruski mediji, što navodi na zaključak da i Rusija ima svoj „non-pejper“.

Magazin Cuerst neretko podržava nemačke desne populiste, koji su antizapadno orijentisani. Dokument je objavljen na portalu bez zaglavlja i drugih oznaka i sadrži 16 tačaka, povoljnih po Beograd, ali i Moskvu, jer vode smanjenju uticaja i vojnog prisustva SAD na Kosovu.

U njemu se sugeriše da „svi građani Kosova“ – izričito se pominje 873.000 kosovskih Albanaca – „treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije“.

Takođe se predlaže da se zajednički izbori na Kosovu i u Srbiji održe u aprilu sledeće godine – „na svim nivoima“. Izabrani guverner Kosova takođe treba da obavlja funkciju zamenika portparola srpskog parlamenta. Beograd bi takođe garantovao poseban status pokrajine na 99 godina. Kretanje robe između Kosova i Srbije trebalo bi da krene ponovo, graničnu bezbednost spolja preuzeli bi službenici iz Srbije i Kosova zajedno. Srpski ambasador UN-a u budućnosti bi takođe trebalo da ima predstavnika kosovske vlade uz sebe.

Kosovo bi imalo svoje simbole, samoupravu, sportsko predstavljanje, slobodu u regionalnim ekonomskim, kulturnim i obrazovnim integracijama. Dokument takođe

predviđa povratak 999 pripadnika srpskih bezbednosnih službi, u skladu sa Rezolucijom 1244 i posledično mirno povlačenje KFOR-a i Europola u roku od pet godina.

Mlađan Đorđević, predsednik Oslobođenja, za Danas nije mogao da precizira da li iza objave nemačkog lista zaista stoji ruska inicijativa.

„Novi non-pejper svakako nudi mnogo više od prethodnih, a nudi i više od onoga što je trenutna zvanična politika aktuelnog režima u Srbiji“, kaže on.

Đorđević navodi da „Vučić i njegova vlada kontinuirano pozivaju na kompromisno rešenje, pritom negirajući i zanemarujući postojanje Rezolucije 1244, što prema njegovim rečima

implicira da su spremni da pristanu na ustupke“. Vučićev režim je od 2012. potpisao 48 različitih sporazuma i svakim od njih je Prištini „ustupljen deo suvereniteta Srbije, a ništa nije dobijeno zauzvrat“, tvrdi lider Oslobođenja.

„Vučićevo rešenje je priznanje Kosova i on traži model kako to da izvede. Ana Brnabić je u Grčkoj pre nekoliko dana istakla da je Prespanski sporazum (između Grčke i Severne Makedonije, prim. aut.) model za rešavanje kosovskog problema“, navodi naš sagovornik podsećajući da je Prespanski sporazum potpisan između dve suverene države, a da je ishod sporazuma bila izmena ustava Makedonije.

Đorđević ukazuje i da je zanimljiv tajming plasiranja novog dokumenta: pred sam početak regionalnog samita Brdo-Brioni, na kome se očekuje da se pod slovenačkim liderstvom (a

Slovenci su, podsetimo, i lansirali prvi non-pejper u prethodnom nizu), ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom u bliskoj budućnosti. Rusiji takav ishod ne odgovara, jer u potpunosti prepušta Balkan američkoj sferi interesa.

Đorđević se, kao poznavalac prilika u Rusiji, slaže da je Moskva „glavni osumnjičeni“ za autorstvo nad novim non-pejperom:

„To pokazuje i činjenica da se po prvi put ne radi o klasičnoj primeni sile nad Srbijom i da se insistira na elementima Rezolucije 1244, čiji je Rusija glavni promoter“, navodi Đorđević.

Interesantno, Vučić ili bilo ko od njegovih „kerbera“ se o ovom non-pejperu ne izjašnjava, ali voli da priča o onim predlozima koji podrazumevaju stvaranje Velike Albanije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here