Home MAGAZIN UDARNO! EU UVODI ŠESTI PAKET SANKCIJA RUSIJI- EVO ŠTA TO ZNAČI..!

UDARNO! EU UVODI ŠESTI PAKET SANKCIJA RUSIJI- EVO ŠTA TO ZNAČI..!

557
0
SHARE

U samo nekoliko dana Moskva bi mogla da ostane bez ogromnog priliva novca, piše Gardijan.

Dok traju napori da se evakuišu svi preostali civili iz Marijupolja, a SAD upozoravaju da se Moskva priprema da zvanično pripoji Donjeck i Lugansk na istoku zemlje, Evropa pokušava da stvori Rusiji sve veći ekonomski pritisak.

„Prema našim podacima, Rusija planira da organizuje referendum o pridruživanju sredinom maja“, rekao je u ponedeljak Majkl Karpenter, američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Utvrdio je kako Rusija sličan plan ima za treću regiju Herson, gde je Moskva nedavno učvrstila kontrolu i nametnula korišćenje svoje valute, prenosi Jutarnji list.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Nemačka je u ponedeljak objavila da je spremna na život bez ruske nafte, prema rečima ministra ekonomije Roberta Habeka.

Kancelar Olaf Šolc, koji je u pružanju podrške Ukrajini bio oprezniji od zapadnih čelnika, nalazi se pod sve većim pritiskom da zauzme čvršći stav.

U intervjuu za javnu televiziju ZDF, Šolc je obećao da sankcije neće moći da budu ukinute

sve dok ruski predsednik Vladimir Putin ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom koji Kijev može podržati.

Reći ne ruskoj nafti biće puno lakše nego smanjiti zavisnost Evrope od ruskog prirodnog gasa, podseća Gardijan. Moskva je od evropskih kupaca tražila da gas plaćaju u rubljama, što EU za sada odbija. Prošle nedelje Moskva je prekinula snabdevanje gasom Poljskoj i Bugarskoj.

Šesti paket sankcija protiv Rusije obuhvatiće isključenje novih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema SVIFT, nove sankcije „za dezinformacije“ i ograničenja za uvoz nafte, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

„Radimo na šestom paketu sankcija koji je usmeren na isključivanje većeg broja banaka iz SVIFT-a, na spisak osoba koje su odgovorne za širenje dezinformacija i na mere u vezi s uvozom nafte“, napisao je Borelj na Tviteru.

Prema njegovim rečima, novi paket sankcija treba da potvrdi Savet Evrope.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropska unija je usvojila pet paketa sankcija protiv fizičkih lica, organizacija, finansijskog sektora i energetike Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije da su sankcije Zapada veoma ozbiljne, ali da se Rusija blagovremeno pripremila za njih.

(Mediji)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here