Home MAGAZIN UDARNO! DVАDЕSЕТ RUSKIH ТRАNSPОRТNIH АVIОNА SLЕТЕLО U ЈЕRМЕNIЈU DОK SЕ PRVIH 400...

UDARNO! DVАDЕSЕТ RUSKIH ТRАNSPОRТNIH АVIОNА SLЕТЕLО U ЈЕRМЕNIЈU DОK SЕ PRVIH 400 TRUPA VEĆ RАSPОRЕĐUЈЕ (VIDEO)

450
0
SHARE

Više od 400 ruskih mirovnih trupa i njihova oprema uspešno su prebačeni u glavni grad Jermenije, Jerevan. Potom su produžili do linije primirja sa Azerbejdžanom u spornoj regiji Nagorno-Karabah.

Primirje između Jermenije i Azerbejdžana stupilo je na snagu u ponoć po moskovskom vremenu u utorak. Do sada je dvadeset vojno-transportnih aviona Il-76 sletelo u Jerevan, prevozeći preko 400 pripadnika 15. Mirovne brigade i njihovu opremu.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je u sredu veče da su prvi vojni konvoji već bili na putu da uspostave osmatračnice duž linije dodira i koridora Lačin, putne veze između Nagorno-Karabaha i same Jermenije.

Prema uslovima mirovnog sporazuma, 1.960 ruskih vojnika i stotine vozila zameniće jermenske snage u Nagorno-Karabahu.

Trupe su deo 15. Posebne motorizovane brigade Centralne vojne oblasti. Njihovo komandno mesto biće u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha.

Dogovorom od utorka trebalo bi da se okončaju šestonedeljne borbe oko sporne regije, u kojoj su azerbejdžanske snage ostvarile značajan napredak na teritoriji koju su od 1994. držali etnički Jermeni.

Nagorno-Karabah je etnička jermenska enklava koja se otcepila od Azerbejdžana 1991. godine tokom raspada Sovjetskog Saveza. Sukob je bio u velikoj meri zamrznut decenijama dok se ponovo nije razbuktao krajem septembra.

Izvor: Vostok / RT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here