Home MAGAZIN UDARNO! BELORUSIJA OKREĆE LEĐA PUTINU- RUSI LUKAŠENKOVU IZJAVU PROGLASILI ZA NEPRIJATELJSKU!

UDARNO! BELORUSIJA OKREĆE LEĐA PUTINU- RUSI LUKAŠENKOVU IZJAVU PROGLASILI ZA NEPRIJATELJSKU!

604
0
SHARE

Novi šef Rossotrudnjičestva Jevgenij Primakov prokomentarisao je poslednji nastup predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je podigao mnogo prašine.

„Niko me nije ovlastio da kažem bilo šta o Belorusiji, pa je sve što sledi moje lično mišljenje izneto na ličnom blogu, a ne sa pozicije zvaničnika. Izjavu predsednika Belorusije A. Lukašenka smatram neprijateljskom prema Rusiji, a i prema Belorusiji, takođe.

Aleksandar Grigorjevič, u želji da pobedi na izborima, takvim izjavama sa aluzijama na rusko uplitanje u unutrašnje stvari svoje republike, sa rečima koje se graniče sa pretnjama preko upečatljivih fraza da „plamteti sve do Vladivostoka“, plus sa hapšenjem državljana Rusije i predajom njihovih podataka ukrajinskim specijalnim službama – demonstrira svoju spremnost da raskine sa Rusijom.

Treba imati u vidu da ove i ovakve izjave nisu namenjene publici u Rusiji – Aleksandar Grigorjevič se obraća Briselu, Vašingtonu i Varšavi, kao i maloj grupi polonofilnih nacionalista.

Treba takođe shvatiti da takve izjave Aleksandra Grigorjeviča ta za njega glavna publika neće respektovati.

Naravno, niko se u Rusiji nije mešao u unutrašnje stvari Belorusije niti ima takvu nameru.

Odavno je trebalo da izračunamo: koliko smo snaga, sredstva i uopšte resursa sa bratskom ljubavlju, uložili u Belorusiju – preko tarifa, popusta, kredita i tako dalje. A tek izretka i stidljivo pitajući – šta je od toga i na šta trošeno.

Verujte, uloženo je veoma, veoma mnogo. Aleksandar Grigorjevič izgleda smatra da je bilo upravo suprotno.

Pravljenje takve računice ne negira naše prijateljstvo i ljubav – naprosto, moramo pre svega sami sebe upitati – da li su sva pomoć, podrška i ostalo stizali do naše braće ili je služilo tome da se elita (Belorusije) oseća sigurnom još koju godinu – dve, pet ili deset.

Nismo li grešili što nismo toliko pomagali narodu Belorusije koliko njenoj «eliti»? U tome je pitanje.

A sada ne više kao privatna ličnost, već kao šef Rossotrudnjičestva.

Agencija će, naravno, kao i ranije, kao i uvek, i nadalje slediti uputstva našeg predsednika i delovati u koordinaciji sa Ministarstvom inostranih poslova RF. A uverenn sam da se naš predsednik veoma pažljivo odnosi prema izjavama i postupcima beloruskog rukovodstva.

Smatram da se u Rossotrudnjičestva mogu pojaviti suptilniji zadaci.

I naravno, Agencija će delovati polazeći i od ovakve nove realnosti.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here