Home MAGAZIN UDARNA VEST! TURSKA I RUSIJA SE PRIPREMAJU ZA RAT VELIKIH RAZMERA U...

UDARNA VEST! TURSKA I RUSIJA SE PRIPREMAJU ZA RAT VELIKIH RAZMERA U SIRIJI

3430
0
SHARE

Nedavno je otkriveno da je Turska počela da mobilizuje svoje teško naoružanje u Siriji. Govorimo o samohodnim artiljerijskim nosačima M110, kalibra većim od 200 mm i koji mogu da nanesu ogromnu štetu.

S obzirom na aktivnu rusku podršku sirijskoj vojsci, stručnjaci ne isključuju da bi turska artiljerija mogla da počne da napada položaje ruskih trupa, posebno na pozadini aktivne konfrontacije u Libiji.

Trenutno su razlozi mobilizacije teškog turskog oružja u Siriju i dalje nepoznati. Neki stručnjaci skreću pažnju na nedavno objavljene informacije da se sirijska vojska zajedno s ruskom vojskom priprema za pokretanje nove velike vojne operacije protiv militanata i terorista u provinciji Idlib.

Treba napomenuti da Turska aktivno pokušava da se suprotstavi sirijskoj vojsci u regionu, a Ankara je možda samo uzdržana ovim sporazumom s Rusijom.

Međutim, s obzirom na činjenicu da Turska još uvek nije ispunila svoje obaveze od pre pet meseci, a militanti i dalje terorišu lokalno stanovništvo, postoji mogućnost da će Rusija prekršiti trenutne sporazume s Ankarom i započeti, zajedno sa sirijskom vojskom, novu ofanzivnu operaciju u regionu.

Vladine snage zauzele su gotovo polovinu zone deeskalacije Idliba i iza sebe ostavile brojne turske osmatračke položaje. Nakon toga, Ankara je naglo povećala svoj vojni kontingent u regionu i pokrenula operaciju „Prolećni štit“ za potiskivanje sirijskih trupa. Tursku podržavaju i militanti koji su joj odani.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here