Home MAGAZIN UDARNA VEST: DRUGI TALAS MUTIRANOG KORONAVIRUSA OSAM PUTA ZARAZNIJI! OVO SE DEŠAVA..

UDARNA VEST: DRUGI TALAS MUTIRANOG KORONAVIRUSA OSAM PUTA ZARAZNIJI! OVO SE DEŠAVA..

1348
0
SHARE

Protesti zbog ubistva Džordža Flojda jenjavaju, jer ih obuzdava globalna pandemija. Tvrdi se da je koronavirus ponovo mutirao i da je sada daleko zarazniji od prvog talasa.

U više od polovine proučavanih vrsta novog koronavirusa, pronađena je ova široko rasprostranjena mutacija, sposobnija da prodire u ćelije za 2,5 do osam puta.

„Široko rasprostranjena mutacija D614G značajno ubrzava prenos virusa između različitih vrsta ljudskih ćelija, uključujući ćelije pluća, jetre i creva.

Jedan od razloga povećane zaraznosti virusa može biti taj što ova mutacija čini SARS-CoV-2 otpornijim na ljudske enzime “, navode naučnici sa njujorškog univerziteta.

Danas je poznato da koronavirus akumulira mutacije približno istom brzinom kao i virus gripa. Međutim, kako ove mutacije utiču na zaraznost i druga svojstva virusa, naučnici još uvek pouzdano ne znaju.

Početkom marta kineski biolozi su rekli da se virus može podeliti u dve podvrste – S i L, koje se međusobno razlikuju u jačini simptoma i brzini širenja.

Ostali naučnici sumnjali su u to, primećujući da bi promene u opštem genskom fondu virusa mogle prouzrokovati različiti slučajni procesi, a ne stvarne razlike u zaraznosti ovih podtipova SARS-CoV-2.

U maju su naučnici iz Britanije i Australije pokazali da u ljudskoj populaciji odjednom cirkulišu tri vrste virusa.

Prema rečima naučnika sa njujorškog univerziteta, oko 70% vrsta koronavirusa sve tri podvrste koji danas kruže imaju zajedničku mutaciju u genu S.

Sudeći prema brzom širenju, ova „greška“ u RNA, takozvana mutacija D614G, navodno je korisna za koronavirus. Međutim, naučnici nisu znali pre šta se tačno menja.

Eksperimenti su pokazali da je ta promena u RNA virusa naglo povećala njegovu infektivnost. Konkretno, broj zaraženih crevnih ćelija porastao je za oko 2,5 puta, plućnih pet puta, a ćelija jetre gotovo osam puta.

Međutim, ona je četiri puta smanjila verovatnoću da će imunološki sistem uspeti da prepozna virus i početi da stvara antitela na njega.

Pored toga, naučnici su otkrili da enzimi u urođenom imunološkom sistemu čoveka uništavaju proteine omotača ove verzije SARS-CoV-2 sporije nego druge vrste virusa. To može ubrzati stvaranje novih virusnih čestica i njihovo širenje u telu.

Zbog toga se tvrdi da je mutacija D614G u tako kratkom vremenu postala dominantna. U glavnim gradovima u kojima su se odvijali masovni protesti nisu se poštovale norme socijalnog distanciranja. CDC (Centar za kontrolu bolesti) je poslednjih dana rekao da će zbog toga naredni, odnosno drugi talas koronavirusa, biti mnogo problematičniji izveštava fortruss.com

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here