Home MAGAZIN SVE DRAMATIČNIJE- NATO SAOPŠTENJE O UKRAJINI: „SPREMAMO SE ZA NAJGORE!“

SVE DRAMATIČNIJE- NATO SAOPŠTENJE O UKRAJINI: „SPREMAMO SE ZA NAJGORE!“

603
0
SHARE

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da Alijansa u situaciji sa Ukrajinom treba „da se nada najboljem, ali da se priprema za najgore“.

– Ono što sada vidimo u vezi sa Ukrajinom je značajno, dosledno i kontinuirano jačanje ruskog vojnog prisustva… Nije jasno kakvi su ciljevi tog gomilanja (snaga)… Naravno, mi se nadamo najboljem, ali moramo biti spremni za najgore – rekao je Stoltenberg u Briselu tokom pres-konferencije sa premijerom Bugarske.

Istovremeno je dodao da NATO „veoma pažljivo prati šta radi Rusija“.

– Povećali smo naše obaveštajne sposobnosti za praćenje tog jačanja, razmenjujemo obaveštajne podatke i, naravno, nastavljamo da podržavamo Ukrajinu. Takođe treba da budemo sigurni da smo spremni da štitimo sve svoje saveznike – istakao je generalni sekretar.

Stoltenberg je konstatovao da Alijansa ne vidi da postoji neka direktna pretnja po bilo koju članicu, ali primećuje porast tenzija, „što se pre svega tiče članica NATO-a u regionu, između ostalog i Bugarske“.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here