Home MAGAZIN Štrajkovi razaraju Veliku Britaniju- država na ivici…

Štrajkovi razaraju Veliku Britaniju- država na ivici…

577
0
SHARE

Vlada se nada da će se javno mnjenje pre ili kasnije okrenuti protiv sindikata i da će, kada se to bude dogodilo, Laburistička partija platiti političku cenu, baš kao i 1979. Mediji bliski konzervativcima, kao što je „San“, već prenose da je da podrška štrajkovima u opadanju, ne samo u javnosti, već i u samim sindikatima.

Istraživanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da ljudi nastavljaju da podržavaju štrajkače, koji su se suočili sa godinama niskog rasta plata, kao i sa pandemijom. U anketi koju je sprovela kompanija za istraživanje tržišta „Jugav“, 59 odsto ispitanih je reklo da radnicima železnice i metroa treba dozvoliti da štrajkuju, dok se 30 odsto tome protivilo. Za medicinske sestre, razlika je bila 52 odsto za, 38 odsto protiv.

Štrajkači imaju podršku naroda

Kraljevski koledž medicinskih sestara, koji predstavlja medicinske sestre, zahteva povećanje plata za 19 odsto. Vlada je odbila da pregovara, tvrdeći da bi povećanje tog obima pogoršalo stanje u bolnicama tako što bi izvlačilo sredstva iz drugih delova Nacionalne zdravstvene službe.

Sindikati su, kažu analitičari, potpomognuti percepcijom da više nisu toliko agresivni i moćni kao što su bili sedamdesetih. Plate u privredi takođe stagniraju već nekoliko godina, što je ljude učinilo više naklonjenim zahtevima radnika za značajnim povišicama.

„Istorijski postoji neobično visok nivo podrške sindikatima“, rekao je Stiven Filding, profesor političke istorije na Univerzitetu u Notingemu. „I postoje neke grupe, poput medicinskih sestara, na koje se gleda kao na svetitelje. Ovo je prvi put da one štrajkuju.“

Sunak je pokušao da izbegne uvlačenje u direktan sukob sa sindikatima, tvrdeći da pregovore o platama treba prepustiti državnim telima koja određuju plate za radnike u javnom sektoru. Ali kritičari kažu da se vlada sakrila iza tih tela kako bi izbegla suočavanje sa zahtevima radnika.

Ni Laburistička partija nije bez svojih problema u ovoj situaciji. Iako Starmer javno podržava radnike, on je visoke partijskim zvaničnicima rekao da se angažuju u redovima štrajkača. Laburisti imaju veliku prednost u anketama u odnosu na Konzervativnu stranku, a gospodin Starmer ne želi da rizikuje tako što će postati previše blisko povezan sa štrajkačima, piše „NJujork tajms“.

Mik Linč, jedan od vođa štrajkova u Britaniji, rekao je da očekuje da bi vlada predvođena laburistima zauzela „sličnu fiskalnu liniju kao konzervativci“, dodajući da bi „želeli da oni budu malo smeliji“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here