Home MAGAZIN STIGLO UPOZORENjE: “BOJIM SE DA OVO MOŽE DA POSTANE VELIKI TALAS EPIDEMIJE”!...

STIGLO UPOZORENjE: “BOJIM SE DA OVO MOŽE DA POSTANE VELIKI TALAS EPIDEMIJE”! EVO ŠTA NAS ČEKA!

819
0
SHARE

Svetska zdravstvena organizacija najavila je još krajem maja drugi talas koronavirusa u narednim mesecima, apostrofirajući da to može da se desi u zemljama gde je epidemija počela da jenjava.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marjana Ivaniuša ukazuje da prvi talas još nije gotov i naglašava da je sada reč o “talasiću” koji bi bez pridržavanja mera mogao da postane veliki.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Marijan Ivanuša kaže za se primenom strogih mera u Evropi stekao utisak da je prvi talas pandemije na izmaku.

Ističe da je teško govoriti o drugom talasu pandemije pošto se ni prvi nije završio.

Prvi talas se ubrzava, napominje Ivanuša, podsećajući da se samo za nedelju dana broj zaraženih na globalnom nivou povećao za milion.

Primenom javnozdravstvenih mera u Evropi stekao se utisak da je prvi talas pandemije na izmaku. Vrh krive pandemije se ispravio, pa su zdravstveni sistemi u mnogim zemljama Evrope mogao da zbrine sve obolele, navodi Ivanuša.

Prema njegovim rečima, to nije bio kraj prvog talasa pandemije, već se radilo o strogoj primeni mera.

Kako je konstatovao, čim su stege popustile broj zaraženih je počeo da raste.

Plašim se da ovo nije rep epidemije, već da se radi o “talasiću koji može postati veliki ukoliko se mere ne budu poštovale”, naglašava Ivanuša.

Ivanuša ukazuje da se iz serološke studije u kojoj se utvrđuje prisustvo antitela u organizmu, vidi se da je bilo više obolelih u odnosu na pi-si-ar testove aktivno obolelih.

– Mnogo više je bilo zaraženih, a da to nisu znali. U Sloveniji rezultati studije pokazuju da je sa virusom bilo od dva do četiri odsto ukupne populacije, dok je za Srbiju to oko pet odsto – kaže Ivanuša.

Prva vakcina do kraja godine, medicinski radnici prioritet

Ivanuša navodi da trenutno više od 120 timova radi na razvoju vakcije. Očekujem da će prva vakcina biti na raspolaganju do kraja godine ali je upitno koliko će biti efikasna, dodaje Ivanuša.

Biće potrebno milijarde doza, zasad su obezbeđeni kapaciteti za četiri milijarde.

Prvo će biti vakcinsani najizoženiji kao što su medicinski radnici,

Ukazuje da neće odmah biti vakcije za sve i da će se zato praviti liste prioriteta.

(Blic.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here