Home MAGAZIN STEFAN KARGANOVIĆ: KO JE U REPUBLICI SRPSKOJ REŽIRAO “AFERU IKONA” I ŠTA...

STEFAN KARGANOVIĆ: KO JE U REPUBLICI SRPSKOJ REŽIRAO “AFERU IKONA” I ŠTA JE CILJ..

917
0
SHARE

Sada je jasno da su tako postupili zato što su bili učesnici u komplotu i da je njihov zadatak bio da odsustvom obezbede da sva odgovornost za pripremljeni skandal bude svaljena na srpskog člana kolektivnog tela i na Republiku Srpsku, koju on predstavlja.

Dok se Milorad Dodik nalazi u bolnici sa protivrečnom dijagnozom („oseća se bolje ali ima upalu oba krila pluća“, zdravstveni bilten koji neodoljivo podseća na zbunjujuće izveštaje o stanju nekoliko nedavno podleglih velikodostojnika) zvanične instance Republike Srpske ćute i ne pružaju nikakvo objašnjenje incidenta koji se upravo odigrao.

Sa zakašnjenjem od nekoliko dana, najzad se javio iz RS „istoričar umetnosti“ Nikola Kusovac – nepoznato je da li u privatnom ili zvaničnom svojstvu – sa izjavom da je „ikona, umetnički gledano, beznačajna, a tržišno vrlo skromna… ko dobije 150 do 200 evra za nju, taj je savršeni trgovac“. Ako je ova smušena ekspertiza trebalo da predsednika Dodika izvadi iz sosa, moglo bi se, kao prvo, postaviti jedno pitanje.

Zar bi predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i pomislio da za svoj entitet toliko važnog gosta ponizi bezvrednom, serijski štancovanom reprodukcijom? Zatim, drugo logično pitanje glasi: na kakav način je Kusovac uspeo da daljinski obavi pouzdanu forenzičku ekspertizu, budući da se ikona još uvek nalazi u Moskvi a on u Republici Srpskoj, a verovatnoća je ogromna da je lično nikada nije video niti je imao priliku da je neposredno ispita.

Impresivna primena ser Nikove „ispod praga“ doktrine inscenacijom afere sa ikonom sigurno neće zadati smrtonosni udarac ni Republici Srpskoj ni političkoj karijeri Milorada Dodika.

Ali bar trenutno afera baca senku na oboje, što je najverovatnije i bilo njena prvobitna svrha, da bi se umanjila njihova sposobnost odupiranja žestokim pritiscima koji se neprestano povećavaju sa ciljem da se autonomija zagarantovana Dejtonskim mirom zameni unitarnom bosanskom državom, koja bi postala prirepak NATO-a.

Kada ozdravi, prva stvar koju predsednik Dodik treba da učini je da proveri od vrha do dna svoju saradničku ekipu iz resora bezbednosti, koja je očigledno probušena kao švajcarski sir. Saradnik koji mu je dobronamerno došapnuo kakav bi poklon oduševio ministra Lavrova ne bi trebalo da dobije samo šut kartu.

(stanjestvari.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here