Home MAGAZIN SRPSKA DOKTORKA IZ ŠVEDSKE RASPAMETILA JAVNOST: STARI ŠETAJU, ŠKOLE I KAFIĆI RADE,...

SRPSKA DOKTORKA IZ ŠVEDSKE RASPAMETILA JAVNOST: STARI ŠETAJU, ŠKOLE I KAFIĆI RADE, A 10 PUTA VIŠE ZARAŽENIH NEGO U SRBIJI!

1564
0
SHARE

Dakle, kijanje i kašljanje u lakatni prevoj, a ne u šaku (to ovde niko ne radi, to smo naučili nultog dana po preseljenju u Švedsku), ne dirati se po licu, razumno prati ruke.Doktorka Jeličić kaže da su mere preventive važne, i da ima izmena u bolnici i na poliklinici.

– Po dolasku pacijenti se sada prijavljuju na šalteru, a ne preko displeja kao obično (ukuca se matični broj i „čekiraš“ se). Niko ne nosi maske, sem onih koji rade sa zaraženima, na intenzivnim i infektivnim odeljenjima.

Tada se nosi jednokratna plastična kecelja, kapa, maska i zaštitne naočare ili vizir.

Na pojedinim hitnim prijemima postoje šatori za trijažu, gde iskusna sestra, a negde i lekar, odvajaju pacijente sumnjive na ovu infekciju, a ostale hitne slučajeve prosleđuju na obični, redovni hitni prijem.

Švedsko ministarstvo zdravlja preporučuju fizičku aktivnost svima i u vreme korone, naravno s akcentom na opreznost. Stari šetaju, a odgovore na sva pitanja građani pronalaze na ovom sajtu.

– Moji roditelji sede već deset dana u garsonjeri od 24 kvadrata na Vidikovcu. Mama (72) je operisana kao hitan slučaj u maju prošle godine, dok nam je bila u poseti.

Akutni i koronarni sindrom, petostruki bajpas, nakon hitnog transporta u kardiohirurski centar udaljen 240 kilometar, nakon što je medicinski potpuno zanemarena u Beogradu.

Sada joj svakako preti tromoembolija zbog sedenja više nego korona. Ali ako izađe, tu je i pretnja kaznom u visini petomesečne penzije medicinske sestre.

Doduše, može i u zatvor. Ako joj onaj čuvar narodnog zdravlje sa maskom i puškomitraljezom ne presudi odmah po izlasku u nezakonitu šetnju.

(Direktno.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here