Home MAGAZIN ŠOKANTNA ODLUKA TRAMPA: UVODI SANKCIJE ZA ČETIRI GRADA U AMERICI

ŠOKANTNA ODLUKA TRAMPA: UVODI SANKCIJE ZA ČETIRI GRADA U AMERICI

561
0
SHARE

Donald Tramp je objavio da će gradove poput Njujorka, Vašingtona, Sijetla (država Vašington) i Portlanda (Oregon) lišiti federalnog finansiranja zato što njihove vlasti ne sprečavaju „anarhiju, nasilje i razaranja“.

Učinio je to u formi memoranduma koji je distribuirala Bela kuća.

U tom dokumentu se naglašava:

„Moja administracija neće dozvoliti da se dolari od saveznih poreza koriste za finansiranje gradova koji sebi dozvoljavaju da se pretvore u zone bezakonja“.

Prema memorandumu, vlada SAD će uspostaviti nadzor nad federalnim finansiranjem Sijetla, Portlanda, Njujorka i Vašingtona:

„Neophodno je da federalna vlada preispita upotrebu saveznih sredstava od strane jurisdikcija koje tolerišu anarhiju, nasilje i razaranje u američkim gradovima“.

Američki predsednik se prethodno proglasio za branioca „reda i zakona“ koji je spreman da čvrstom rukom obnovi normalan život u zemlji nakon previranja i nemira koji su usledili nakon majskog policijskog ubistva crnca Džordža Flojda.

To je za Trampa – u političkom smislu – potencijalno povoljan potez. Neki su ga već uporedili sa izbornom strategijom Ričarda Niksona u situaciji nakon smrti Martina Lutera Kinga 1968. godine.

Moguće je da će mu u predizbornoj kampanji pomoći i policijsko ubistvo koje se upravo dogodilo u Vašingtonu.

Sve je počelo od dojave policiji da se u jednom parkiranom automobilu nalaze „muškarci sa oružjem“.

Kad su se policajci pojavili, neki iz tog automobila su počeli da beže. Jedan od policajaca je pucao i teško ranio crnca koji je ubrzo umro u bolnici.

Neki očevici tvrde da žrtva nije bila naoružana i da je ubijena sa leđa.

Policija je objavila da je zaplenila dva pištolja, ali bez objašnjenja zbog čega se puca u leđa licima koja beže a da policajci nisu uvereni da su počinili neko krivično delo.

Kako se i moglo očekivati, na mestu ubistva ubrzo su se okupili aktivisti pokreta Black Lives Matter.

Treba li podsećati da u svim gradovima koje Tramp ima nameru da kazni uskraćivanjem federalnog novca vlast drže predstavnici Demokratske partije?!

Neki od njih su, inače, već kažnjeni i od demonstranata koje podržavaju.

Gradonačelnik Portlanda Ted Viler objavio je da je napustio vlastiti stan zbog požara koji su demonstranti izazvali u zgradi u kojoj se nalazi.

Tramp je Vilera pre nekoliko dana nazvao „bezumnim levoradikalnim demokratom koji pasivno posmatra kako se uništava grad koji mu je poveren“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here