Home MAGAZIN Saxo bank: Svet će ubrzo preći na „režim ratne ekonomije“

Saxo bank: Svet će ubrzo preći na „režim ratne ekonomije“

438
0
SHARE

ANALITIČARI danske Saxo bank objavili su svoju prognozu kretanja u globalnoj ekonomiji tokom 2023-će. Sa deset „šokantnih predviđanja”.

Danska banka se i proteklih godina oglašavala sličnim prognozama u prvoj polovini decembra.

Prvi „šok“ je: svetska ekonomija će preći u „režim ratne ekonomije“.

Tim povodom je glavni investicioni direktor Saxo Stin Jakobsen istakao: „Svaka velika sila sveta sada pokušava da ojača svoju nacionalnu bezbednost na svim frontovima, bilo da se radi o vojsci, lancima snabdevanja, energetskoj bezbednosti, čak i na planu finansijske bezbednosti“.

Analitičari danske banke smatraju da će sledeće godine zemlje članice EU odlučiti da formiraju „evropske oružane snage“, koje bi se mogle pojaviti pre 2028. godine.

Predviđaju da će za njih obezbediti 10 triliona evra.

Ovaj „šok“ su povezali sa procenom da se sada evropske zemlje suočavaju sa rizikom da SAD odustanu od svojih prethodnih obaveza nakon mogućeg primirja između Rusije i Ukrajine.

Danci prognoziraju i da će se 2023. godine svetske centralne banke „vratiti konzervativnijoj politici i početi da ulažu u zlato“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Naglašavaju da će inflacija, uprkos tome, nastaviti da se ubrzava.

Saxo bank računa i sa daljim pooštravanjem monetarne politike američkog Sistema federalnih rezervi, što će oslabiti dolar i dovesti do poskupljenja.

Kina će – uvereni su njeni analitičari – dalje ublažavati antikovidna ograničenja,što će rezultirati naglim povećanjem potražnje za robom. A da bi obuzdale naglo rastuće cene, vlade mnogih zemalja će proširiti kontrolu nad cenama.

Američka novinska agencija Bloomberg je objavila da samo nekoliko stepeni Celzijusa deli dobar deo Evrope od nestanka struje.

Londonsli list Financial Times procenio je da će energetska kriza u Evropi trajati godinama ako region ne smanji potrošnju i ne nađe nove kanale snabdevanja gasom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here