Home MAGAZIN SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

645
0
SHARE

VAŠINGTON potpuno prekida odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pošto je njeno rukovodstvo odbilo da sprovede reforme na kojima su američke vlasti insistirale.

Ovo je najavio Donald Tramp, a njegov govor je emitovan preko veb-sajta Bele kuće.

SAD su poslednjih godina SZO davale oko 450 miliona dolara godišnje, a Tramp je naglasio da će njegova administracija ta sredstva preusmeriti „za druge hitne i važne zdravstvene potrebe u svetu“.

Ponovio je da Kina u potpunosti kontroliše SZO“ i da vrh organizacije i zvanični Peking nisu preduzeli sve potrebne mere u vezi povodom širenja novog koronavirusa.

Tramp je istovremeno naložio svojoj administraciji da započne demontažu svega što Hongkongu obezbeđuje poseban tretman u odnosima sa SAD.

Američki lider je ocenio da je Kina promenila formulu „jedna zemlja – dva sistema“ u „jedna zemlja – jedan sistem“.

Objavio je da će Amerikancima biti preporučeno da ne putuju u Hongkong – da ih kineske tajne službe ne bi pratile i prisluškivale.

Dodao je: „Sjedinjene Države preduzeće i neophodne korake za uvođenje sankcija kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji su direktno ili indirektno uključeni u podrivanje autonomije i slobode Hongkonga“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here