Home MAGAZIN „SA KAKVIM ELANOM SRPSKA POLICIJA BIJE NAROD- TO NISAM VIDEO NI PREMA...

„SA KAKVIM ELANOM SRPSKA POLICIJA BIJE NAROD- TO NISAM VIDEO NI PREMA JEDNOM DRUGOM NARODU, NI PREMA DUŠMANINU”

1394
0
SHARE

Vidim da ih ima kao cveća i u njima prepoznajem onaj deo naroda koji ne učestvuje na izborima, a kažu da na izbore ne izlazi više od polovine našeg naroda.

Ta polovina izgleda nikoga ne interesuje, kaže pesnik i akademik Matija Bećković, govoreći o protestu na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji.

– Koliko vidim, sada se ovi razni analitičari od njih odriču kao da imaju neku ekvidistancu i od vlasti i od opozicije – zapaža Bećković.

Bećković naglašava da ga “zapanjuje elan sa kojim policija kidiše na demonstrante”.

– Nisam takav elen video ni prema jednom drugom narodu, ni prema dušmaninu. A ne znam koliko tu ima dece samih policajaca. U ime njih, opet, niko ne govori. Niko nije otišao na letovanje. Pun je Beograd. Nije loš onaj predlog o ligeštulima ispred Skupštine. Samo da donesu peškire i tuševe – ističe Bećković.

Primećuje akademik i „repertoar psovki“, za koji kaže da je „nešto najzarđalije iz našeg jezika“.

– Desničari, ultradesničari, fašisti… Baš bih voleo kada bi neko sproveo anketu u Srbiji pa da pita narod šta je levica, desnica, fašizam, antisemitizam. Mislim da bi procenat ljudi,

koji bi znali odgovor na ta pitanja, zapanjio svakoga. Sedamdeset pet godina je od tih pojmova, a nisu bili u tolikoj upotrebi ni pre 75 godina – zapaža priznati pesnik.

– Sve u svemu se čini da taj nazdraviji i najlešti deo naroda nije ničiji i ne treba nikom – dodaje Bećković.

Osvrnuo se i na mere za borbu sa koronavirusom koje se menjaju iz dana u dan.

– Ne znam zašto te mere, koje se svaki dan objavljuju, ne čitaju spikeri, nego to govore pojedinci u svoje ime. I nije čudo što ih niko ne sluša – kaže Bećković i napominje da mu je, gledajući scene sa demonstracija, najviše bilo žao konja i pasa koji su tu najnedužniji.

A na pitanje da li vidi izlaz iz ove situacije, odgovara: “Kažu da voda uvek nađe put, tako će ga naći i ova bujica”.

(Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here