Home MAGAZIN Poseta Si Đinpinga Rijadu unervozila Zapad i najavila geopolitičke potrese!

Poseta Si Đinpinga Rijadu unervozila Zapad i najavila geopolitičke potrese!

229
0
SHARE

Postoje i oni koji veruju da se to već dešava, ali da ni Kina ni Saudijci to ne žele javno da kažu, ukazuje američka TV mreža.

Prema pisanju „Volstrit džurnala“, iza zatvorenih vrata razgovara se o, za Ameriku, „kontroverznim“ pitanjima petrojuana, 5G jmreže, vojne opreme…

„Oni suviše dobro znaju koliko je ovo pitanje osetljivo za Sjedinjene Države“, rekao je Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne bezbednosti. „Obe strane su previše izložene američkoj valuti i nema razloga da nastave da obavljaju bilateralnu trgovinu u valuti treće strane, posebno kada ova treća strana više nije prijatelj nijednoj.“

Sijeva poseta mogla bi da označi još jedan korak „u eroziji statusa dolara“ kao rezervne valute, dodao je.

Erozija dolara

„Volstrit džurnal“ je u svom izveštaju sa kinesko-saudijskog samita ukazao na kotkretan detalj koji potvrđuje da je krah (petro)dolara i američke hegemonije na vidiku.

Naime, naveo je list, jedan od 34 potpisana sporazuma uključuje glavnu saudijsku kompaniju za obnovljive izvore energije „Akva pauer“ i Industrijsku i komercijalnu banku Kine (ICBC) – najveću kinesku komercijalnu banku, koja je direktan učesnik u CIPS-u, kineskoj verziji SVIFT-a, što nagoveštava produbljivanje finansijske saradnje između zemalja. SVIFT je globalna finansijska mreža koja omogućava neometan i brz transfer novca preko granica – i pod kontrolom je dolara, za razliku od njegove kineske alternative.

Sporazum sa ICBC predstavlja budućnost u kojoj će saudijske banke moći da pristupe CIPS-u, što bi moglo da ubrza upotrebu juana u saudijsko-kineskoj trgovini naftom, rekla je Žongjuan Zoe Liu, saradnik za međunarodnu političku ekonomiju u uticajnom američkom Savetu za spoljne odnose.

„To je ono oko čega bi kreatori politike u Sjedinjenim Državama trebalo da budu zabrinuti“, napomenula je.

Ovi dogovori takođe jačaju argumente da se Saudijska Arabija pridruži multilateralnim okvirima koje predvode Kina i Rusija, kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, rekla je Liu.

„Ovo vidim kao pravo pragmatično partnerstvo. Kina i Saudijska Arabija sarađuju u oblastima koje mogu koristiti saudijskom planu ekonomske diversifikacije“, dodala je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here