Home MAGAZIN POMETNJA U PENTAGONU: KAKVO TO STRAVIČNO ORUŽJE IMA KINA KADA JE ODBILA...

POMETNJA U PENTAGONU: KAKVO TO STRAVIČNO ORUŽJE IMA KINA KADA JE ODBILA DA RAZGOVARA O RAZORUŽANJU SA AMERIKOM I RUSIJOM?!

1066
0
SHARE

Narodna Republika Kina se nije predomislila i još uvek nema nameru da se pridruži bilo kojim trilateralnim pregovorima o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama i Rusijom, saopštilo je u petak ministarstvo spoljnih poslova uoči ponovljenog poziva Vašingtona da se krene u takve pregovore.

“Kina je više puta ponovila da nema nameru da se pridruži takozvanim trilateralnim razgovorima o kontroli naoružanja između Rusije, Kine i Sjedinjenih Država i taj stav je sasvim jasan”, rekao je portparol Zhao Lijian.

Prema rečima diplomate, “SAD bi prvo trebalo da odgovore na pozive ruske strane da produže novi START sporazum i smanje sopstveni nuklearni arsenal kako bi stvorile uslove da se druge zemlje pridruže multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju”.

Kina, zauzvrat, drži svoj nuklearni arsenal na minimalnom nivou potrebnom za osiguranje nacionalne bezbednosti i nikada se neće pridružiti bilo kojoj trci u naoružanju, napomenuo je Zhao.

Portparol je takođe naglasio da odbijanje da se pridruži trilateralnim razgovorima ne znači da će Kina odustati od globalnih napora za nuklearno razoružanje.

„Peking želi da sarađuje sa svim stranama na jačanju komunikacije i koordinacije kao dela postojećih međunarodnih mehanizama i razgovara o pitanjima koja se odnose na globalnu stratešku stabilnost“, dodao je.

Govoreći u Ujedinjenim nacijama 5. marta, pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu sigurnost i neširenje Kristofer Ford objavio je Trampov poziv Rusiji i Kini da se pridruže takvim razgovorima. Dodao je da će Kina ubrzo odgovoriti i izrazio nadu u pozitivan odgovor.

Najava dolazi usred rasprava o budućnosti novog Ugovora o strateškom smanjenju oružja iz 2010. godine (Novi START) – poslednjeg preostalog ugovora o kontroli naoružanja koji je na snazi između Rusije i Sjedinjenih Država.

Ugovor ističe u februaru 2021. godine, a SAD se do sada nisu obavezale na produženje sporazuma, što upućuje na to da favorizuju izmenjeni režim kontrole oružja koji bi obuhvatio i Kinu.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here