Home MAGAZIN „OVO JE ZABRINJAVAJUĆE“: SARADNICI OTKRILI U KOM SE STANJU NALAZI AMERIČKI PREDSEDNIK..

„OVO JE ZABRINJAVAJUĆE“: SARADNICI OTKRILI U KOM SE STANJU NALAZI AMERIČKI PREDSEDNIK..

520
0
SHARE

Bela kuća je veoma zabrinuta za zdravstveno stanje predsednika SAD Donalda Trampa, prenose američki mediji.

Jedan Trampov savetnik rekao je da postoji razlog zašto je predsednikovo stanje zabrinjavajuće, navodi novinar CNN-a Džim Akosta na svom Tviter nalogu.

Izvor CNN-a rekao je da je Tramp vrlo umoran i da pomalo ima probleme s disanjem. Kako navodi Akosta, jedan zvaničnik Bele kuće naveo je da je Tramp „umoran“, ali da se stanje ne pogoršava i istakao da javnost ne bi trebalo da bude uznemirena i da Tramp situaciju shvata „vrlo ozbiljno“.

Predsednik SAD prebačen je sinoć u Nacionalni vojno-medicinski centar „Volter Rid“. Tramp, koji je zaražen korona virusom, radiće iz predsedničke kancelarije u „Volter Ridu“ sledećih nekoliko dana, kaže se u saopštenju Bele kuće.

Ranije je saopšteno i da ima temperaturu i da kašlje.

Tramp primio koktel dva antitela

Predsednik SAD primio je koktel dva antitela, eksperimentalni lek protiv kovid-19 koji je proizvela američka kompanija „Regeneron“, saopštio je njegov lekar Šon Konli.

Eksperimentalni lek protiv kovid-19 koji je primio Tramp, predstavlja koktel dva veštački proizvedena antitela, koja oponašaju prirodnu odbrambenu reakciju organizma protiv virusa. Ona imaju za cilj da se snažno vežu za protein na površini virusa, piše BBC.

Profesor Piter Horbi sa Univerziteta Oksford navodi da lek sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe i njih i da se razmnožava, kao i da pomaže imunom sistemu da napadne i ubije virus.

Horbi tvrdi da je ovo jedan od lekova za kovid-19 koji najviše obećava i koji je pokazao snažno dejstvo u laboratorijskim kulturama ćelija i u testovima sprovedenim na životinjama.

On je dodao da se lek trenutno ispituje u Velikoj Britaniji, u sklopu programa za proučavanje lekova protiv kovid-19 koji je ranije pokazao da je steroid deksametazon efikasan za lečenje ove bolesti.

Lek kompanije „Regeneron“ već je dostupan pacijentima u tri bolnice na severu Engleske, u sklopu pomenutog programa, kojim će uskoro biti obuhvaćeno 30 do 40 bolnica, navodi Horbi.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here