Home MAGAZIN NOVI PROTESTI ŠIROM AMERIKE, SRUŠENE STATUE KOLUMBA I GENERALA KONFEDERACIJE (VIDEO)

NOVI PROTESTI ŠIROM AMERIKE, SRUŠENE STATUE KOLUMBA I GENERALA KONFEDERACIJE (VIDEO)

691
0
SHARE

Statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristofera Kolumba uklonile su gradske vlasti San Franciska pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada.

Dve tone težak kip, koji je podignut 1957. godine, u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog veća nakon što je poslednjih godina, a i nedavno bio na meti učesnika protesta protiv rasizma, koji smatraju da Kolumbo predstavlja „simbol represije“, objavio je „San Francisko hronikl“.

Predstavnica gradskih vlasti Ketrin Stefani nazvala je u svojoj objavi na Tviteru uklanjanje spomenika „potrebnim korakom“, navodeći da on predstavlja „bolne temelje“ istorije SAD.

„Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi… kip je predstavljao izmišljenu „sanitarnu“ verziju naše istorije“, rekla je Stefani.

Ona je napisala i da „uklanjanje nije brisanje istorije“.

Prošle nedelje je sa statue Kristofera Kolumba u Bostonu skinuta glava, dok je još jedan sličan spomenik bačen u vatru, a potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Demonstranti u Vašingtonu oborili su spomenik generalnu Konfederacije Albertu Pajku nakon brojnih protesta širom zemlje sa zahtevom za rasnu pravdu i povodom praznika „Džuntent“, kojim se obeležava okončanje robovlasništva u SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je u čestitki povodom praznika nazvao „sramotnim“ obaranje spomenika generalu Pajku.

– Policija nije radila svoj posao jer su samo posmatrali obaranje i uništavanje spomenika. Izgrednike treba odmah uhapsiti – naveo je Tramp.

Tramp je upozorio da demonstranti, anarhisti, agitatori, pljačkaši i bitange koji dođu u Oklahomu, gdje će biti održan njegov predizborni miting, treba da shvate da neće biti tretirani kao u Njujorku, Sijetlu ili Mineapolisu jer će to biti u potpunosti drugačiji prizor.

Demonstracije su održane u Atlanti, Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku i Vašingtonu.

Američki praznik „Džuntent“ obilježava dan kada je general vojske Unije Gordon Grejndžer stigao u Galveston u državi Teksas gde je obavestio robove da su slobodni.

Pogledajte snimak:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here