Home MAGAZIN Nemačka ministarka upozorila svet na nadolazeću glad koja nije viđena od Drugog...

Nemačka ministarka upozorila svet na nadolazeću glad koja nije viđena od Drugog sv. rata! „Umreće milioni!“

573
0
SHARE

Svet će se suočiti s akutnom krizom hrane zbog vrtoglavih cena hrane, izjavila je u subotu za list Bild nemački ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Schulze, upozoravajući na nadolazeću glad koja nije viđena od Drugog svetskog rata.

Ministar je kao uzroke naveo pandemiju Kovid-19 i tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

“Situacija je vrlo dramatična”, rekla je ministarka nemačkom tabloidu u kasnom subotnjem intervjuu, dodajući da, prema Svetskom programu za hranu UN-a, “više od 300 miliona ljudi” već pati od akutne gladi i UN moraju ” stalno da revidiraju” ove podatke prema gore.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Cene hrane širom sveta porasle su za trećinu i dostigle “rekordne nivoe” , upozorila je Shulze, dodajući da je “gorka poruka da se suočavamo s najgorom glađu od Drugog svetskog rata”, u kojoj bi mogli umreti “milioni” .

U svom saopštenju od 6. maja , Svetski program za hranu upozorio je da „44 miliona ljudi širom sveta maršira ka gladovanju“ jer ukrajinsko žito ne može da stigne do njih, i pozvao na otvaranje crnomorskih luka kako bi se to žito moglo uopšte isporučiti.

Ministarka Shulze je brzo okrivila Moskvu za razvoj događaja optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da „vodi rat glađu“. Tvrdi je da je Rusija “ukrala žito iz Ukrajine” i da sada koristi nacije koje zavise od ruskih i ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda tako što navodno nudi hranu samo onima koji su “nedvosmisleno proruski orijentisani”.

Ministarka takođe tvrdi da je činjenica da 40 nacija u kojima živi polovina svetske populacije , nije osudilo ruske akcije u Ukrajini, navodno posledica njihove “ranjivosti na ucene hranom”. Međutim, nije ponudila nikakve konkretne dokaze koji bi potkrepili ovu izjavu.

Istovremeno, priznala je da je fokus nekih nacija na zelenu energiju doprineo i nestašici hrane.

Nemačka bi posebno trebala prestati koristiti hranu kao gorivo, i da se 4% takozvanog biogoriva u Nemačkoj proizvodi od stočne hrane, dodajući da to “treba svesti na nulu, i to ne samo u Nemačkoj, već potencijalno i na međunarodnom nivou”.

Nemačka “u rezervoare automobila svake godine ulije 2,7 milijardi litara goriva [napravljenog] od biljnih ulja” , istakla je ona, dodajući da samo to iznosi “skoro polovinu ukrajinske proizvodnje suncokretovog ulja”.

Konflikt koji je u toku u Ukrajini izazvao je strahove od globalne nestašice žitarica, jer su cene pšenice u martu skočile na višegodišnji maksimum. I Rusija i Ukrajina su glavni dobavljači pšenice, koji čine oko 30% svetskog izvoza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here