Home MAGAZIN NE SLUTI NA DOBRO: Otkriće lokacija američkih nuklearnih podmornica uznemirilo Rusiju

NE SLUTI NA DOBRO: Otkriće lokacija američkih nuklearnih podmornica uznemirilo Rusiju

475
0
SHARE

SAD namerno otkrivaju Rusiji lokaciju svojih podmornica. Ovo je konstatovao bivši oficir američke vojske, Brent M. Istvud.

Američka vojska je poslednjih nedelja nekoliko puta izveštavala o lokaciji svojih nuklearnih podmornica. Prema Istvudu, akcije SAD ne izgledaju kao nenamerna slučajnost. Takve podatke je objavilo američko izdanje „19FortiFive“.

Pre nekoliko dana je objavljeno, da je USS „Vest Virginia“ (klasa Ohajo) ušao u pomorsku luku u Indijskom okeanu Dijego Garsija. Neposredno pre toga, američka vojska je otkrila lokaciju još nekoliko svojih podmornica- podmornica „Mičigen“ je posetila Okinavu, a „Roud Ajlend“ Gibraltar.

Štaviše, već pomenuta „Zapadna Virdžinija” nije prvi put u vestima. Pentagon je sredinom oktobra saopštio, da se nuklearna podmornica nalazi u Arapskom moru, gde ju je posetio general Majkl E. Kurila.

Zašto se objavljuje tako banalan događaj, otkrivajući potencijalnim protivnicima lokaciju broda sa nuklearnim projektilima? Kolumnista „19FortiFive“ veruje da SAD to rade namerno.

„Možda SAD žele da daju izjavu svojim protivnicima – da pokažu Kini, Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji da mogu da rasporede nuklearnu podmornicu bilo gde u svetu“, objašnjava ekspert.

Istvud smatra, da će takvi manevri imati i pozitivne i negativne posledice po SAD.

S jedne strane, američka vojska pokazuje svojim saveznicima svoju sposobnost da deluje bilo gde u svetu. S druge strane, neprijatelj može da razvije metod za praćenje podmornica američke mornarice analizirajući njihove manevre. Ovo će biti problem za Pentagon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here