Home MAGAZIN NE PIŠE MU SE DOBRO- HRVATSKI MEDIJI OTKRILI ŠTA ĆE SAD, EU...

NE PIŠE MU SE DOBRO- HRVATSKI MEDIJI OTKRILI ŠTA ĆE SAD, EU I RUSIJA TRAŽITI OD VUČIĆA

437
0
SHARE

Naime, Rusi se boje da će Vučić pokorno poslušati SAD i EU kad je reč o Kosovu i time ubrzati učlanjenje u briselski klub, što za Ruse i nije toliko velik problem (prema nekima dobijaju još jednog svog trojanskog konja u Briselu), ali im nezgodna stvara to što bi Srbija onda mogla i u NATO, koliko god se Vučić zaklinje da to neće učiniti”, piše ovaj hrvatski list.

Jutarnji podseća sa Srbija s NATO-om ima više sporazuma nego neke članice Saveza i daleko više nego sa Rusijom iako Rusi drže celi energetski sektor u svojim rukama. Ruska “vojna ” baza u Nišu nikako da dobije isti političko-diplomatski status kao i NATO u Srbiji ako Moskva stalno na tome insistira.

Dakle, to je jedan deo problema, a jasno je da Rusi u Srbiji imaju još toga na šta mogu igrati i izvući iz rukava ako zatreba. To zna i sam Vučić i to mu stvara grčeve u stomaku jer nije siguran može li ga EU spasiti. Tu je sada i novi igrač Si Đinping, čija prisutnost u Srbiji izaziva blago nezadovoljstvo i Putina i Merkel.

“Aleksandar Vučić ovih dana ide u Moskvu, na vojnu paradu povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, gde će imati završno brijanje i izbrijavanje pre odlaska u Vašington na, navodno, istorijski dogovor o Kosovu. Time se krug zatvorio. Dakle, Kosovo kao najveća strava iz Ulice brestova za Vučića.

S jedne strane, Vašington želi dobiti nekakav politički uspeh za Trampa, a i Ričard Grenel zadužen za srpsko-kosovske veze, želi sebi isposlovati neku bolju poziciju u Beloj kući, navodno čak mesto državnog sekretara.

Vučića u narednoj nedelji čekaju veliki pritisci i od Putina i od Amerikanaca, ali i EU, pa je pitanje čemu će odoleti i popustiti. Bela kuća, navodno, želi neko konkretno rešenje poput uzajamnog priznanja dveju država, i nije nesklona “razmeni teritorija”, piše ovaj hrvatski list.

Ali, Brisel (čitaj: Berlin) tome se protivi, kao i sadašnji veći deo kosovske albanske političke elite. Protiv toga je i novi premijer Avdulah Hoti. Na Kosovu s tim imaju veliki problem jer najjači političar Aljbin Kurti, kome su izmaknuli sedlo premijera, ima sasvim dovoljno sledbenika da na Kosovu zakuva kašu dođe li do takvog raspleta, koji je, barem kako se sada čini, prilično fluidan zapravo plod nekakvog tajnog (usmenog) dogovora Vučića i Tačija.

S druge strane, ni njegovo sluđeno biračko telo, a SPC pogotovo, neće blagonaklono gledati na takav rasplet. Nagađa se da će Vučić krenuti i u izmene ustava, što s ovom većinom može, i da će izvesti manevar da se Kosovo u njemu kao “srce Srbije” ne

spominje tako direktno. Ali, znamo da to ipak trebaju aminovati SAD i EU, ali i Rusija, koja od Vučića traži “zamrzavanje sukoba” jer bilo kakvo rešenje Moskvu izbacuje iz balkanskog grotla u kome želi participirati, a Srbija joj je tu došla “kao kec na desetku”.

Rusi će tražiti da Vučić odugovlači, a pritisak EU i SAD-a takođe nema isto značenje. Možda je SAD-u “korekcija granica” nebitna stavka, u Briselu na to gledaju skeptično, ne toliko zbog Kosova koliko zbog Republike Srpske i otvorenih predloga Milorada Dodika da će Srbija jednog dana biti ujedinjena s RS-om i delovima Crne Gore!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here