Home MAGAZIN NAJNEVEROVATNIJI POLITIČKI PREOKRET U IZRAELSKOJ ISTORIJI- OVAJ ČOVEK JE SRUŠIO NETANJAHUA!

NAJNEVEROVATNIJI POLITIČKI PREOKRET U IZRAELSKOJ ISTORIJI- OVAJ ČOVEK JE SRUŠIO NETANJAHUA!

771
0
SHARE

Jair Lapid, koji je u sredu uspeo da sastavi najneverovatniju koaliciju u izraelskoj istoriji, bivši je vođa opozicije i televizijski voditelj.

Kad je Lapid 2012. osnovao centrističku stranku Jesh atid (Ima budućnosti), neki su umanjivali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvezde da transformiše svoju medijsku popularnost u politički uspeh. Međutim, njegova sekularna stranka završila je na drugom mestu sa 17 osvojenih mandata nakon izbora u martu, četvrtim u Izraelu u manje od dve godine.

Prošlog meseca je dobio mandat za sastav vlade, nakon što politički veteran i aktuelni premijer Benjamin Netanijahu nije uspeo da pridobije većinu parlamenta na svoju stranu.

Manje od sat vremena pre nego što mu je isticao rok za formiranje vlade, prekjuče u ponoć, Lapid je obavestio izraelskog predsednika da je uspeo u onome što su mnogi smatrali nemogućim – da sastavi koaliciju oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke.

Taj uspeh je još upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomesečne građanske sukobe arapskih i jevrejskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom grupom koja kontroliše palestinsku enklavu Pojas Gaze.

Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dve godine, a glavni partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Benet, biće prvi rotacijski premijer. Iako je njegova stranka pojedinačno najjača pa je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dve godine biti ministar spoljnih poslova.

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac

Lapid, nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvezda, rođen je u Tel Avivu, a otac mu je istaknuti sekularni bivši ministar pravosuđa Josef „Tomi“ Lapid, još jedan novinar koji je ušao u politiku.

Njegova majka Šulamit je spisateljica, dramaturg i pesnikinja. Jair Lapid bio je i kolumnista i objavio je desetak knjiga. Amaterski bokse i MMA borac, jedno je vreme bio

na popisima najpoželjnijih izraelskih muškaraca. Politički je počeo da se penje kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 poslanika u Knesetu 2013, čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici.

Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-beli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Benija Ganca. Plavo-beli bili su glavni konkurent desnog Netanijahuovog Likuda na tri izbora u manje od godinu dana.

Kad je Ganc prošlog proleća odlučio da uđe u koaliciju s Netanijahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vreme jačanja pandemije, Lapidova popularnost je porasla.

Optužio je Ganca da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-beli dali pristalicama – svrgavanje Netanijahua s vlasti. Lapid je u intervjuu za AFP u septembru kazao kako je Ganc naivno verovao da će Netanijahu u koaliciji biti konstruktivan.

„Rekao sam Gancu: Radio sam s Netanijahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo? On ima 71 godinu i neće se promeniti“, kazao je Lapid.

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanijahua i Ganca opisao je kao „ridikuloznu koaliciju“ u kojoj ministri često nisu komunicirali. Takođe je predvideo da će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog okršaja Netanijahua i Ganca. Međutim, tek treba videti

koliko će izdržati još nezgrapnija koalicija koju je sad sam stvorio, pre nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here