Home MAGAZIN MEDOJEVIĆ: OTKRILI SMO DA JE MILO NAPRAVIO UGOVOR KOJI ĆE CRNOGORCI PLAĆATI...

MEDOJEVIĆ: OTKRILI SMO DA JE MILO NAPRAVIO UGOVOR KOJI ĆE CRNOGORCI PLAĆATI 250 GODINA

782
0
SHARE

Sve što je Đukanovićev režim radio oko ugovaranja i izgradnje auto-puta s kineskom kompanijom CRBC bilo je zasnovano na korupciji koja je, kao i uvek, prebačena na račun države i građana, smatra predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević.

Postoji mogućnost da kineska strana preuzme vlasništvo nad auto-putem i drugom imovine države, smatra on.

Nebojša Medojević kaže da je potrebna ozbiljna pravna, tehnička i finansijka revizija izgradnje ove deonice auto-puta.

On je rekao da će ugovorena cena sa kamatama za deonicu Smokovac-Mateševo biti 1,1 milijardu evra, to jest, cena je porasla u odnosu na onu iz 2007. iz studije Luis Berger za 500 miliona ili preko 70 odsto.

“Postoji osnovana sumnja da je ovo “uvećanje cene” u stvari trošak ugradnje ljudi iz vrha režima”, kazao je Medojević, prenela je RTCG.

Kobna klauzula ugovora

Medojević ističe da su sve studije pokazale da je ova deonica auto-puta po ovim cenama ekonomski nerentabilna, tj. da ima negativnu neto sadašnju vrednost.

Osim ekonomske neopravdanosti, tokovi gotovine pokazuju, kaže Medojević, da će godišnje od naplate putarine moći da se naplati oko osam miliona evra, a da su troškovi četiri miliona.

Godišnji profit će, navodi on, biti četiri miliona evra, “što znači da će se troškovi izgradnje vratiti za 250 godina”.

“Vlada je, po njegovom mišljenju, dovela budžet i državu u veoma tešku poziciju, jer je prihvatila kobnu „pari passu” klauzulu, pa je plaćanje rate “Eksim banci” postao prioritet u isplatama iz budžeta. I ta obaveza države je pravno izjednačena sa penzijama ili zaradama ili socijalnim davanjima.

Ova klauzula onemogućava Vladu da odloži plaćanja rate i traži restrukturiranje duga u situacijama kada je ugrožen javni interes (zarade, penzije, socijala, neke vanredne potrebe zbog vanrednih situacija i sl.) Vlada se odrekla mogućnosti da neprihvatanjem ove klauzule, u određenim situacijama obustavi privremeno isplatu zbog nekog javnog interesa”, naglasio je Medojević.

On dodaje da niko nije objasnio ni kako će građane Vlada zaštititi od valutnog rizika koji je, u uslovima sve oštrijeg globalnog rata kursevima valuta, cenama nafte i zlata, ogroman.

“Radovi na auto-putu već kasne godinu dana, a CRBC traži potpisivanje novog Aneksa i novo odlaganje završetka radova. Već jednom je produžen rok za završetak radova do 30. septembra.

Cena izgradnje auto-puta već je uvećana za izgradnju pristupne petlje „Smokovac“ i za izgradnju eletromreže koju je Vlada „zaboravila“ da obuhvati osnovnim Ugovorom. Dodatni troškovi za „zaboravljene“ radove mogli bi biti i do 100 miliona evra.

I ako niko iz Vlade ne može da potvrdi, konačna cena za 41 kilometar auto-puta mogla bi biti i do 1,3 milijardi evra, a sa kamatama za vraćanje kredita “Eksim banci” za period od

24 godine i preko 1,5 milijardi evra. Tako bi Crna Gora mogla da dobije najskupljih 41 kilometar auto-puta ikad, od preko 36,5 miliona evra po kilometru”, naglasio je on.

Neophodna kompletna revizija

Nova Vlada bi, smatra, ugovore i sve anekse trebalo da tretira kao izrazito korupcionaške i da napravi kompletnu reviziju, kako bi se sprečile štetne posledica po interese države, budžet i ekonomsku stabilnost zemlje.

“Pored toga postoji i otvorena mogućnost da kineska strana preuzme vlasništvo nad auto-putem i drugom imovine države Crne Gore, jer je Vlada Đukanovića kroz odricanje od suverenosti države u sposovima, praktično dovela državu u kolonijalni položaj prema kineskom izvođaču i državnoj banci “Eksim”.

Cenim da bi ozbiljna pravna, tehnička i finansijska revizija sigurno došla do dokaza za osnovanu sumnju da se radi o korupcionaškom poslu, pa samim tim bi njegove pravne i finansijske posledice bile sporne, tj nevažeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here