Home MAGAZIN MATEO SALVINI: „NAPUŠTAMO EU, TO JE LEGLO ZMIJA I ŠAKALA!“

MATEO SALVINI: „NAPUŠTAMO EU, TO JE LEGLO ZMIJA I ŠAKALA!“

3149
0
SHARE

Mateo Salvini, bivši vice-premijer i lider Lige – najpopularnije političke partije u Italiji, oštro je povodom pandemije iskritikovao Evropsku uniju i zapretio izlaskom svoje zemlje iz njenog sastava.

„Ovo je bezumlje. EU će još 15 dana rešavati šta će činiti i kome će i kako će pomagati, ako bude uopšte pomagala. Danas ljudi umiru od upale pluća, a sutra mogu umirati zbog bede u kojoj će se naći“.

Povodom raznoglasja u vrhu EU o merama za suzbijanje epidemije, Salvini je – imajući u vidu da je samo u njegovoj zemlji dosad umrlo 8.165 ljudi, čak rekao:

„To uopšte nije `unija`! To je leglo zmija i šakala. Što se nas u Italiji tiče – prvo ćemo pobediti virus, pa ćemo razmisliti o EU. Ako bude potrebno, reći ćemo joj `zbogom`, ali bez zahvaljivanja“.

Prethodno je italijanski premijer, Đuzepe Konti, odbacio predlog antiepidemijskih mera EU i zatražio da se za najviše deset dana predlože „nove koje bi odgovarale težini situacije koja je vanredna“.

Na zaoštravanje je pošao i Emanuel Makron.

Predsednik  Francuske je upozorio ostale lidere EU da je Šengenska zona pred raspadom i da se stvari pogoršavaju i zato što unutar EU  nema solidarnosti povodom pandemije:

„Šengenska zona trenutno ne postoji. Doveden je u pitanje ceo evropski projekat!“

Evropske granice nikada tokom proteklih 100 godina nisu bile zakatančene kao danas. Svaka od zemalja članica spasava se sama.

Jedino je u vrhu EU postignuta saglasnost da sve – u funkciji borbe protiv koronavirusa – mogu da se zadužuju.

Ceo sever „stare Evrope“ već se nakostrešio jer ne želi da na njega padne teret zaduživanja u koje su ušle Španija, Portugal, Italija, pa i Francuska.

EU je već „sva u ranama“ i potpuno je neizvesno koliko će joj biti vremena potrebno da se vrati „u normalu“, pogotovo što se zdravstveni sistemi u Italiji i Španiji urušavaju.

Vraćanje Šengenske zone „u normalu“ – kako procenjuje poznati nemački spoljnopolitički ekspert Aleksandar Rar – neće biti moguće sigurno do kraja 2020-te. Možda ni početkom naredne godine ako se epidemija naredne zime vrati…

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here