Home MAGAZIN KOJA JE TAJNA NEMAČKE BORBE PROTIV KORONE?! IMAJU 16.000 ZARAŽENIH, A SAMO...

KOJA JE TAJNA NEMAČKE BORBE PROTIV KORONE?! IMAJU 16.000 ZARAŽENIH, A SAMO 44 UMRLIH- STRUČNJACI OBJASNILI ZAŠTO JE TO TAKO!

1203
0
SHARE

Iako je trenutno jedna od zemalja najteže pogođena epidemijom, Nemačka se uspešno bori protiv stope smrtnosti od koronavirusa.

U zemlji je prema poslednjim rezultatima zabeleženo više od preko 16.000 slučajeva zaraze koronavirusom, ali i samo 44 smrtna slučaja, što znači da je stopa smrtnosti 0,18 posto.

To je znatno manja stopa smrtnosti od one u Italiji (8,3 posto), Kini (4 posto), Velikoj Britaniji (3,9 posto) i Francuskoj (2,9 posto). Zvanične podatke objavila je Agencija za kontrolu bolesti Instituta Robert Koh.

Ričard Pibadi iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da je teško razlučiti zašto je to tako i da se verovatno radi o kombinaciji različitih faktora. Niz objašnjenja ponudili su i naučnici, a među objašnjenjima nalazi se i dostupnost kreveta na intenzivnoj nezi u NJmačkoj.

Nemačka trenutno ima 25.000 kreveta za pacijente s respiratornim problemima na intenzivnoj nezi, što znači da pacijenti imaju priliku da sae brzo oporave.

Vlada je takođe saopštila kako u narednim nedeljama planira da udvostruči taj broj, kako se ne bi dogodilo da bolnice budu preplavljene takvim pacijentima.

Čak bi i hoteli i velike javne dvorane trebalo da budu prenamenjene za one pacijente s lakšim simptomima, kako bi bolnice bile slobodne za lečenje teže obolelih.

Nemačka je zato bolje opremljena od svojih evropskih komšija. Poređenja radi, Francuska ima samo oko 7.000 kreveta za intenzivnu negu, a Italija 5.000. U Velikoj Britaniji ih je tek oko 4.000, a tamošnji ministar zdravstva je izjavio da zemlja ima 5.000 dostupnih respiratora.

Jedan do faktora ovakvih rezultata u Nemačkoj moglo bi da bude i rano testiranje. Direktor Instituta za virologiju u Berlinu, Kristijan Drosten, kaže da su bolest prepoznali rano i da je to dobro u smislu dijagnoze i otkrivanja.

Nemačka ima i mrežu zavisnih laboratorija, od kojih su mnogi počeli testiranja već u januaru, kad je broj slučajeva još bio vrlo nizak. Procenjuje se da u Nemačkoj dnevno može da se testira čak 12.000 ljudi.

Svako ko pokazuje simptome, bio je u kontaktu s nekim kome je potvrđena bolest ili se nedavno vratio iz rizičnog područja može da se testira.

Takođe, u Nemačkoj je zahvaćenija mlađa i zdravija populacija, za razliku od drugih zemalja. Više od 70 posto ljudi koji su u Njemačkoj zaraženi imaju između 20 i 50 godina.

Baš kao i u Skandinaviji, prvi slučajavi zaraze u Nemačkoj su zabeleženi kod osoba koje su se nedavno vratile sa skijanja u Italiji ili Austriji.

Ipak, u zemlji u kojoj je gotovo četvrtina stanovništva starija od 60 godina, postoji strah da će se daljim širenjem virusa povećati i broj smrtnih slučajeva.

Još jedno objašnjenje za ovakvu situaciju u Nemačkoj ponudili su italijanski stručnjaci. Oni tvrde da bi to mogla da bude činjenica da Nemačka, za razliku od drugih zemalja, nije testirala one koji su već preminuli.

To znači da, ako osoba umre kod kuće dok je u karantinu, a pre toga nije hospitalizovana, postoji velika verovatnoćat da neće biti uključena u statistiku.

Direktor Instituta Robert Koh, Lotar Viler, kaže da se Nemačka nalazimo u fazi stalnog rasta broja zaraženih i da birelativno nizak broj umrlih sada mogao brzo da se uveća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here