Home MAGAZIN KO SE I ŠTA KRIJE IZA NAJAVLJENIH ISTRAŽIVANJA NA PLANINI RUDNIK- EVO...

KO SE I ŠTA KRIJE IZA NAJAVLJENIH ISTRAŽIVANJA NA PLANINI RUDNIK- EVO GDE TRAGOVI VODE

446
0
SHARE

Najavljena geološka istraživanja ruda obojenih metala na planini Rudnik uništiće životnu sredinu od LJiga ka Ostrvici, Rudnik, deo ka Majdanu i podnožje Rudnika ka Vojkovcima Jarmilovcima – upozorava predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

On je govoreći na protestu na Rudniku zbog dozvole o istraživanju koje je dalo Minisitarstvo rudarstva i energetike objasnio da je planirano iskopavanje 84 kvadratna kilometara i da je nemoguće nakon tolikog ispkopavanja stvari vratiti u pređašnje stanje.

Zanimljivo je da je nakon promene vlasti u Topoli i pada SNS u ovoj šumadijskoj opštini ministarka Zorana Mihajlović promenila odluku i izuzela Topolu na tri godine uz molbu da “ne organizuju proteste protiv nje”.

Ipak, Jovanović kaže da će istraživanja na teritoriji drugih opština ostavili posledice na ceo Rudnik pa i opštinu Topola i da to mora biti sprečeno.

– Ko će dolaziti u Topolu i Rudnik ako ovde budu površinski kopovi? – upitao je Jovanović ukazujući kakve će to posledice ostaviti na turizam.

On je ukazao na sumnjivo vlasništvo kompanije koja bi trebala da izvodi istraživanja i da tragovi vode ka egzotičnim ostrvima i Rio Tintu protiv kojeg već traju protesti u Loznici i drugim delovima Srbije.

– Dok je nas ovde nikakvih velikkih iskopavanja neće biti – upozorio je Jovanović vlast.

Organizatori protesnog skupa koji je juče održan na Rudniku sumnjaju da se iza svega krije istraživanje litijuma.

(pravda.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here