Home MAGAZIN KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE...

KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE VI OVDE IKADA BILI”?

507
0
SHARE

Uspešno sletanje na prirodni satelit Zemlje kineske svemirske stanice “Chang’e-4” dovelo je u pitanje verodostojnost izjava američke vlade o letovima astronauta NASA-e na Mesec.

Takve podatke izneli su stručnjaci iz Kine.

Poslednjih godina, Kina je postigla veliki napredak na polju svemirskih istraživanja, a program Chang’e je jasna potvrda toga. U okviru projekta, kineski naučnici šalju svemirske stanice na Mesec kako bi proučili površinu prirodnog satelita Zemlje.

Prema rečima kineskih analitičara, puštanje u rad jedne od ovih stanica dovelo je do prilično neprijatnih posledica za Sjedinjene Države – ponovo su na meti sumnji za lažno sletanje na Mesec. O tome su nedavno pisali novinari kineskog portala Sohu.

„Američko sletanje na Mesec možda se zapravo nikada nije dogodilo“, pišu kineski novinari.

Analitičari kineskog portala primetili su da je kineska stanica “Chang’e-4” uspešno sletela na Mesec, usled čega je lunarni rover “Yuita-2” počeo da radi na površini Zemljinog satelita. Uslovi u kojima je morao da radi, ponovo su izazvali sumnju u istinitost reči američke vlade o njihovoj čuvenoj misiji „Apollo“.

Prema zvaničnoj verziji Sjedinjenih Država, u periodu od 1969. do 1972. godine bilo je šest iskrcavanja američkih astronauta na površinu Meseca.

NASA je potvrdila reči Vašingtona raznim fotografijama i video dokazima na kojima se vide prvi ljudski koraci na Zemljinom satelitu. Međutim, zbog velikog broja nedoslednosti i neobičnosti, pojavile su se sumnje u njihovu istinitost. Postoji teorija da je snimak napravljen u holivudskom studiju.

„Temperatura na Mesecu oscilira za 300 stepeni. Zbog toga kineski lunarni rover mora periodično da prelazi u stanje mirovanja, jer tehnologija ne može da izdrži tako veliku razliku.

S tim u vezi, Kina se zapitala kako su američki astronauti izdržali tako oštru klimu, budući da je čak i Yuita-2 prinuđena da obustavi svoj rad? Ili je sve to zapravo bila prevara i američki predstavnici nikada nisu sleteli na Mesec?“, pitaju se kineski stručnjaci.

Naučnici su precizno izračunali vreme sletanja astronauta i pokazalo se da je u tom trenutku Mesec bio na najpovoljnijoj temperaturi, ali je to i dalje bilo abnormalno za ljudsko telo.

U Sjedinjenim Državama tvrde da su astronaute spasila jedinstvena svemirska odela, ali postoje i dodatna pitanja u vezi sa ovim objašnjenjem.

Činjenica je da su predstavnici NASA-e ne tako davno priznali da u narednim godinama ne mogu ponovo poslati astronaute na Mesec, jer bi imali problema s razvojem svemirskih odela pogodnih za rad u tako teškim uslovima.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here