Home MAGAZIN KINA PRAVI SVOJ „POKRET NESVRSTANIH“- Formira savez zemalja koji bi se suprotstavio...

KINA PRAVI SVOJ „POKRET NESVRSTANIH“- Formira savez zemalja koji bi se suprotstavio SAD

180
0
SHARE

Stručnjaci za bezbednost ukazuju da je planiranje kineske inicijative prethodilo ruskoj invaziji na Ukrajinu.

– To je sledeći korak u Sijevim naporima da udalji globalnu bezbednost od hladnoratovskog razmišljanja, što on čini od 2014. – rekao je “Fajnenšel tajmsu” neimenovani savetnik kineske vlade.

Ali, ruska invazija je taj poduhvat učinila hitnijim i težim.

– Otkako je počeo rat u Ukrajini Kina je preduzela izvesne napore da odbrani ruske “legitimne bezbednosne interese”… Globalna bezbednosna inicijativa, slično tome, pozajamljuje od ruskih koncepata “nedeljive bezbednosti” – ukazao je Pol Henl, direktor Centra Karnegi-Cingua u Pekingu.

„Treći tabor“

Inicijativa takođe nastoji da se suprotstavi posledicama kineske podrške Rusiji.

– GSI je takođe ispravka kineskog odgovora na Ukrajinu, zbog kojeg su države dovele u pitanje posvećenost Kine multilateralizmu i međunarodnom poretku – ocenila je Kortni Fung, profesorka Univerziteta Makari.

Analitičari veruju da bi Peking do kraja mogao da institucionalizuje svoj program, kao što je to uradio sa svojom inicijativom Pojas i put. Ali, to bi moglo da potraje godinama.

Inicijativa Pojas i put objavljena je 2013, ali su se mnoge nacije priključile tek 2016. U međuvremenu je i EU, prošlog decembra, objavila svoju alternativu ovoj incijativi.

– Oni žele da konsoliduju veliki “treći tabor” zemalja koje ne žele da zauzimaju strane u onome što vide kao polarizovani svet.

Ali, biće nemoguće implementovati tako široku i nejasno definisanu strategiju na globalnom nivou – zaključio je Jun Sun, direktor kineskog programa Centra Stimson.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here