Home MAGAZIN EVO KAKO SE SLOVENIJA SPASILA OD KATASTROFE KORONAVIRUSA: SPASILA IH JE SAMO...

EVO KAKO SE SLOVENIJA SPASILA OD KATASTROFE KORONAVIRUSA: SPASILA IH JE SAMO JEDNA ODLUKA

755
0
SHARE

Svim pacijentima sumnjivim na zarazu sa korona virusom smo isto tako uzeli bris. Pregledamo ih u posebnim izolacijskim prostorima, sa punom zaštitnom opremom, sve dok ne dobijemo negativan nalaz. To obično traje 4 – 5 sati. Nakon toga ih pregledamo, samo sa maskama i rukavicama.

Pomenute mere su u Sloveniji dale željene rezultate. Epidemija se polako smiruje?

– Trenutno je u Sloveniji hospitalizovanih 82 pacijenta, od toga je 24 na respiratoru. Ostali su na kućnom lečenju u samoizolaciji. Obolele kontrolišu preko telefona, svakodnevno ih zovu lekari, nekoliko puta dnevno, pacijenti imaju tačna uputstva kada pozvati itd. Do sada je preko 1.000 ljudi izlečeno.

Ukupan broj obolelih je do danas bio 1.353. Do sada je umrlo 79 osoba, većina u staračkim domovima, starijih od 75 godina. Poslednjih nekoliko dana je bio broj novih pozitvnih pacijenata oko 7, 8… tako da za sada izgleda da se epidemija u Sloveniji polako smiruje.

Među zdravstvenim radnicima nije bilo mnogo zaraženih?

– Uglavnom zbog pravilne upotrebe zaštitne opreme. Tokom radnom dana, apsolutno svi zaposleni u kliničkom centru nosimo maske. Većina ljudi, koja je u kontaktu sa pacijentima nosi i zaštitne naočare. Sama sam bila u kontaktu sa asimptomatskom starijom gospođom, koju smo pregledali u običnoj ambulanti, jer nije bila sumnjiva za zarazu sa korona virusom.

Pregledala sam je zbog povrede kičme i karlice, a na kraju pregleda smo bili obavešteni da je bila gospođa Covid – 19 pozitivna.

Iako smo i ja, sestre i pacijentkinja imali masku i rukavice, skoro svi, koji smo bili u dodiru sa njom, nedelju dana smo proveli kod kuće u karantinu. Dva puta nam je uzet bris i svi smo bili negativni i bez ikakvih tegoba. Bilo je stresno dok sam čekala rezultat, ali je se sve na kraju dobro završilo.

U Sloveniji je najavljeno popuštanje pojedinih mera?

– Sve osim prodavnica sa hranom, apoteka, pošte i banke je zatvoreno. U narednih nekoliko dana će postupno početi sa otvaranjem ostalih delatnosti, kao što su vulkanizeri, frizerski saloni itd.

Stručnjaci su oprezni, ne žele da oslobode sve mere ođednom i prebrzo, da ne bismo imali opet novi vrh epidemije.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata broj obolelih od novog korona virusa porastao za šest i sada iznosi 1.317, dok se broj obolelih pacijenata u bolnicama smanjio za pet, saopštila je danas slovenačka vlada.

Preminule su tri osobe, čime je ukupan broj umrlih porastao na 89, prenosi STA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here