Home MAGAZIN DOKTOR MILOŠEVIĆ: KRIZNI ŠTAB LAGAO NAROD I NAMEŠTAO SITUACIJU ZA IZBORE

DOKTOR MILOŠEVIĆ: KRIZNI ŠTAB LAGAO NAROD I NAMEŠTAO SITUACIJU ZA IZBORE

798
0
SHARE
Foto: Tanjug, Sava Radovanović

Jedan od potpisnika otvorenog pisma Vladi Srbije u kome se traži smena Kriznog štaba, dr Aleksandar Milošević rekao je da su članovi tog tela pogrešili kada su dozvoli da se ključne odluke donose pod uticajem politike.

„Lekar ne treba da laže svog pacijenta. Treba da ga podrži, da mu da nadu, ali ne da ga laže“, rekao je za Nova.rs urolog Milošević, koji je bio direktor Gradske bolnice Zvezdara.

Grupa od 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

„Situacija je katastrofalna. Ključne odluke koje su donesene u borbi protiv epidemije bile su političke, što je uvek pogubno“, rekao je Milošević.

On je naglasio da je ključna greška članova Kriznog štaba što su menjali svoje stavove i predložene mere pod uticajem politike i što su dozvolili da se pred izbore napravi euforija da je pobeđen virus.

„Nije trebalo da se mere relaksiraju tako naglo i odjednom. Mislim da su pojedine mere bile preterane u startu. Trebalo je polako ulaziti u te mere i zavisno od toga šta traži

situacija, ublažavati ih ili pojačavati. Ovo tek ostaviti velike posledice i na psihu građana, a posredno i na njihovo ukupno zdravlje, jer ljudi su potpuno izgubili poverenje“, upozorava Milošević.

Kada je reč o zahtevu da se izabere novi krizni štab, veruje da bi u njemu trebalo da bude mesta za epidemiologa Zorana Radovanovića.

„Čini mi se da je doktor Radovanović sve vreme nastupao odmereno. Ne znam da li bi on hteo, jer je u penziji. Nisam stručnjak za epidemiologiju, ali verujem da tu ima još stručnih ljudi, verovatno i mlađih stručnjaka, koji bi mogli da daju svoj doprinos i koji bi u svojim odlukama bili nezavisni“ naglašava.

Mada je jedan od potpisnika otvorenog pisma u kom se traže promene, Milošević ne očekuje konkrentu reakciju nadležnih na stavove iznete u pismu.

„Ne očekujem ništa, osećao sam moralnu obavezu da to potpišem i da nešto uradim, ali mislim da smo svi osuđeni na propast“, zaključio je dr Milošević.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here