Home MAGAZIN BELORUSIJI PRETI UKRAJINSKI SCENARIO- OTKRIVEN PUTINOV PLAN

BELORUSIJI PRETI UKRAJINSKI SCENARIO- OTKRIVEN PUTINOV PLAN

1403
0
SHARE

Međutim, veća bi kriza bila ako bi pao još jedan diktator i Putin to ne može da dopusti. Svaka nova beloruska vlada biće prozapadna verovatno bi gledala prema Zapadu i EU radi momentalne pomoći.

Poslednji put kada je neki ruski komšija tako brzo gledao ka Zapadu bio je “slučaj Ukrajina”. Previše je nedostataka i rizika da bi puštanje Lukašenka niz vodu, bez pažljivo planirane alternative, bilo za Putina privlačno.

4. Raspisati nove izbore i istaći proruskog kandidata

Pre više od decenije, ovo je bila omiljena Putinova opcija. Moskva je bila majstor u kreiranju i prisiljavanju na pobedu na lokalnim izborima svojih pulena, često tehnokrata koji su se tek tako stvarali niotkuda.

Novi izbori bi smirili proteste, dok bi kandidat “treće opcije” za predsednika mogao da uveri beloruske bezbednosne službe i elitu da još uvek drže sve poluge vlasti.

Ipak, Moskva takođe mora da bude oprezna da bi davanje ustupaka protestnoj gomili u Minsku moglo da podstakne na nove i šire njihove zahteve. S druge strane, novi izbori za koje bi demonstranti mogli da zaključe da su montirani ponovo bi ih mogli vratiti na ulice.

5. Ne raditi ništa sedmicu ili dve

Pustiti da se poveća pritisak na Lukašenka, jer protesti počinju da utiču na običan život.

Drugi protestni pokreti vremenom će se ugasiti, nasilje obuzdati, modrice demonstranata će izbledeti. Svakodnevne brige postaće sve važnije, jer one dominiraju nad ideologijom kada se stanovništvo decenijama suočava sa korumpiranom i represivnom vladom.

Važnost zaposlenja i plata doći će do izražaja kada euforija slobodnog izražavanja i revolta na ulici počne da bledi. Vođa demonstranata trenutno se nalazi u Litvaniji, pa će vremenom okupljenoj masi zafaliti usredsređenosti i motivacije.

S obzirom na to koliko su nesavršene ostale četiri gorenavedene opcije, ovo je možda Putinov prvi izbor.

(Si En En,Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here