Home MAGAZIN АNDRIЈА МАNDIĆ ŠОKIRАО RЕGIОN: NОVА VLАDА CRNЕ GОRЕ ЈЕ PRАVLJЕNА U АМBАSАDАМА!...

АNDRIЈА МАNDIĆ ŠОKIRАО RЕGIОN: NОVА VLАDА CRNЕ GОRЕ ЈЕ PRАVLJЕNА U АМBАSАDАМА! ЕVО ŠTА SLЕDI..

277
0
SHARE

* Kako tumačite izjave američke ambasadorke u Crnoj Gori o kadrovima u bezbednosnom sektoru?

– To strano mešanje, koje je nedozvoljeno u drugim državama, u Crnoj Gori je izgleda za pojedine učesnike političkog i javnog života dozvoljeno, čak i poželjno. Narod je na

izborima podržao promene i u tom pravcu napravio jasan izbor. Ta narodna volja bi morala da bude svetinja za sve one koji su se kandidovali i učestvovali na izborima. Nažalost, u praksi i onome što sam prethodnih dana slušao na raznim sastancima, to nije tako. Nekima je mnogo važnije šta se priča, misli i govori u nekim ambasadama nego što žele i traže građani Crne Gore.

* Koliko je Crna Gora danas suverena?

– Gotovo nimalo. Kada su crnogorski suverenisti predvođeni Milom Đukanovićem odvajali Crnu Goru od Srbije, govorili su da se nikakve odluke, vezane za Crnu Goru, neće donositi izvan Crne Gore. Danas, prema svemu onome što sam doživeo i video, mogu da kažem da se najvažnije odluke donose u ambasadama nekoliko zapadnih država. Ako se nešto ne promeni, možda bi trebalo razmisliti da ne trošimo sredstva na izbore i opterećujemo narod našim kampanjama. Značajna sredstva bi uštedeli, a “nezavisnost” ove zemlje upodobili sa realnim stanjem i žalosnim položajem u koji je dopala današnja Crna Gora.

* Upokojio se mitropolit Amfilohije. Na sahranu su došli Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Kako ocenjujete taj čin?

– Kao retko koja istaknuta ličnost, mitropolit je i na svojoj sahrani okupio srpskog patrijarha, predsednika Srbije, političkog lidera Republike Srpske, sve relevantne srpske političare iz Crne Gore, najvećeg živog srpskog pesnika… Ta sabornost postaje simbol jedinstva koji pokazuje da smo zajedno mnogo jači. Srbi treba da sačuvaju u svojim glavama tu sliku koju nam je podario mitropolit Amfilohije i da znaju da kada naši neprijatelji imaju tu sliku pred svojim očima, neće se lako usuditi da pokušaju da nam naude. Za svoga života vladika je vodio mnoge bitke ali mu je posebno teško padala borba protiv protivnika SPC u Crnoj Gori. Cilj svih njih je bio da pokušaju da izazovu raskol u našoj Crkvi i nanesu štetu srpskom narodu. I od tog cilja oni sigurno neće odustati i u vremenu koje je pred nama.

* Šta je počivši mitropolit ostavio u amanet?

– Posebna ja naša obaveza i dužnost da dosledno poštujemo kosovski zavet koji nam je u amanet ostavio mitropolit Amfilohije. To znači da treba da prestanemo da samo kritikujemo one koji se bore za Kosovo. Najlakše je ali ne i najpoštenije proglašavati nekoga drugoga, koji nije izdao, za izdajnika, a da recimo, kao nova vlast ne uradimo ništa kako bismo mi promenili odnos Crne Gore prema južnoj srpskoj pokrajini i tako pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji.

(Novosti.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here