Home MAGAZIN AMERIČKI UDAR NA ENERGETSKI SEKTOR U SRBIJI..

AMERIČKI UDAR NA ENERGETSKI SEKTOR U SRBIJI..

387
0
SHARE

Za razliku od onog samo Americi vidljivog ruskog pritiska, Evropa se jedva brani od američkog jer su se najrazvijenije zemlje drznule da samostalno odluče o gradnji gasovoda Severni tok 2.

Za razliku od tog „ruskog pritiska“, od onog nepostojećeg američkog Evropa se jedva brani. Mač američkih sankcija velikom broju firmi iz najrazvijenih zemalja EU, pre svih Nemačke, visi nad glavom zato što su se, kao nezavisne države koje samostalno donose odluke, drznule da grade gasovod Severni tok 2 i energetski se obezbede na najpovoljniji način.

Mada Grenelovu poruku iz Milvojika u ovom trenutku isključivo vidi kao predizborni potez, Pavlović ipak upućuje na oprez:

„Možda ga treba shvatiti ozbiljno i reći da ćemo mi, naravno, kupovati jeftinije energente iz Amerike kad i ako Amerika obezbedi takvu isporuku. Prema tome mi ne robujemo nikakvim ruskim interesima. Onog trenutka kada nam Amerika ponudi jeftinije energente od ruskih mi ćemo, naravno, kupovati te jeftinije“.

A na pitanje da li je onda Grenelova poruka u stvari vrsta političkog pritiska i kako bismo mi onda mogli da rešimo pitanje snabdevanja energentima bez ruskih u ovom trenutku, sagovornik Sputnjika odgovara – pa to će gospodin Grenel da nam reši.

Pošto on zna da smo mi „pritisnuti“ najnižim cenama energenata iz Rusije onda on verovatno zna kako će nam i ponuditi jeftinije, kaže Pavlović i ironično dodaje:

„Što bismo se mi time bavili. Onog trenutka kada gospodin Grenel svoje reči pretoči u jeftiniji tečni naftni gas od gasa koji dobijamo gasovodom, onda ćemo, i on ne treba da se brine zbog toga, sasvim sigurno kupovati taj jeftiniji gas. Mi ćemo vrlo rado prihvatiti taj američki pritisak da kupujemo jeftinije, ali ne i obrnuto. Ne da kupujemo skuplje da bismo dokazali kako nismo pod političkim uticajem Rusije“.

Obe ruke zavrću Nemcima

Naš sagovornik, ipak, smatra da se Grenelu i Amerikancima u jednom mora priznati doslednost.

„Oni tek obe ruke zavrću Nemcima koji ne smeju da završe Severni tok 2, tako da su oni u tom svom ludilu dosledni. Ne može se to njima sporiti. Nego smo svi mi drugi u zabludi. I Kina pravi gasovode prema Rusiji i Nemačka pravi gasovode prema Rusiji i Turska pravi gasovod prema Rusiji i zabludela Srbija učestvuje u delu tog gasovoda. I mi, jadni, učestvujemo u toj svetskoj zabludi u tim gasovodima prema Rusiji“, sarkastičan je Pavlović.

Grenelu, međutim, isto tako ne treba sporiti ni to da se po svaku cenu bori za interese svoje države. To je priznao i u istom razgovoru sa Srbima iz Milvokija prepričavajuči im dogodovštine iz svoje nedavne diplomatske karijere u Nemačkoj.

„U razgovorima sa nemačkim političarima i kancelarkom Merkel stalno su potezali pitanje zašto kao ambasador pokušavam da dovedem što više američkih firmi u Nemačku, a ne činim ništa da obezbedim nemačkim firmama da otvore svoje kancelarije i biznise u Americi. Izvinite, to je posao za Vašeg ambasadora u SAD, ja sam došao ovde da radim za Ameriku, ne za Nemačku”, odgovarao sam.

Na potezu je, ipak, Grenel – da nam saopšti da li Srbija, u skladu sa svojim interesima, ima pravo da donosi odluke kao nezavisna zemlja, bez pritiska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here