Home AKTUELNO „VREME JE DA SE ZAVRNE SLAVINA“- SVET U STRAHU ČEKA KONAČNU ODLUKU...

„VREME JE DA SE ZAVRNE SLAVINA“- SVET U STRAHU ČEKA KONAČNU ODLUKU EU!

621
0
SHARE

Ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu se u ponedeljak složili o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu je Nemačka navela da je evropski blok previše zavisan od ruske nafte da bi doneo odluku o embargu, preneo je Rojters.

EU i saveznici su već nametnuli oštre mere protiv Rusije, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke.

Ruska opsada i bombardovanje luke Mariupolj, koje je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj nazvao „masovnim ratnim zločinom“, povećava pritisak da se preduzme akcija, navela je britanska agencija.

Ali, uvođenje sankcija na izvoz ruskih energenata, kao što su to učinile SAD i Britanija, izaziva podele u 27-članoj Uniji, koja se oslanja na Rusiju za 40 odsto svojih potreba gasa.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Zašto bi Evropa dala Putinu više vremena da zaradi još novca od nafte i gasa. Više vremena za korišćenje evropskih luka. Više vremena za korišćenje nesankcionisanih ruskih banaka u Evropi. Vreme je da se zavrne slavina – napisao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis na Tviteru.

Međutim, Borelj je na konferenciji za novinare rekao da će, iako će evropski blok „nastaviti da izoluje Rusiju“, konkretne odluke biti donete kasnije.

Jedan diplomata EU rekao je da se neki nadaju da će do juna EU pronaći dovoljno alternativnih izvora energije da ozbiljno razmotri embargo na naftu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Nemačka i Holandija su poručile da je EU zavisna od ruske nafte i gasa i da trenutno ne može da se toga odrekne.

– Pitanje embarga na naftu nije pitanje da li želimo ili ne želimo, već je pitanje koliko

zavisimo od nafte – rekla je novinarima nemacka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

– Nemačka uvozi mnogo, ali postoje i druge zemlje članice koje ne mogu da zaustave

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

uvoz nafte – rekla je ona i dodala da bi evropski blok trebalo da radi na smanjenju oslanjanja na Moskvu za svoje energetske potrebe.

Druge potencijalne sankcije o kojima se razgovara, kako navode diplomate, uključuju zatvaranje „rupa“ u fondovima koje koriste oligarsi, dodavanje novih imena na spisak sankcionisanih, zabranu pristajanje ruskih brodova u lukama EU i ukidanje pristupa većem broju banaka u SWIFT globalnom sistemu.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here