Home AKTUELNO Vesli Klark: NATO mora vojno intervenisati protiv Rusije- Vreme je za nezamislivo!

Vesli Klark: NATO mora vojno intervenisati protiv Rusije- Vreme je za nezamislivo!

525
0
SHARE

„Tek kada je Milošević shvatio da je došao do kraja onoga što može da uradi vojno, počeo je da želi diplomatsko rešenje”, rekao je Klark, uporedivši trenutnu situaciju sa NATO agresijom na SRJ

Kako prenosi poljski portal TVP, Klark je rekao da bi zapadni lideri trebalo da se prisete sukoba u Bosni, gde je intervencija Alijanse zaustavila rat.

Klark je pozvao na intervenciju Severnoatlantske alijanse tokom onlajn diskusije koju je u ponedeljak organizovao istraživački centar Atlantskog saveta o situaciji u Ukrajini. On je naveo da Rusija ima preveliku prednost u vatrenoj moći, a da oružje do Ukrajine stiže presporo i da ga ima premalo.

„Pošto to ne možemo isporučiti i ne možemo tolerisati poraz Ukrajine od Rusije, gledajući odnos snaga i gubitaka, i činjenicu da nećemo isporučiti avione i obezbediti PVO, o čemu zaista razgovaramo?”, upitao je Klark.

On je trenutnu situaciju uporedio sa onim tokom rata u bivšoj Jugoslaviji i agresije NATO.

„Tek kada je Milošević shvatio da je došao do kraja onoga što može da uradi vojno, počeo

je da želi diplomatsko rešenje. Čini mi se da moramo da razmišljamo o nezamislivom”, rekao je penzionisani američki vojnik.

„Vreme je da se vratimo na lekcije koje smo naučili. Hajde da intervenišemo kod NATO. Hajde da to objavimo, hajde da uđemo tamo i kažemo Rusiji da stane, i hajde da je zaustavimo. Ne možemo je zaustaviti bez intervencije NATO”, dodao je Klark.

Drugi učesnici diskusije, uključujući još jednog bivšeg komandanta Alijanse u Evropi, generala Fila Bridlava, takođe su ukazali na nedovoljnu pomoć Ukrajini kada je reč o protivvazdušnoj odbrani, tražeći njeno povećanje.

General Klark je bio vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) od 1997. do 2000. godine, a 1999. komandovao je NATO agresijom na Saveznu republiku Jugoslaviju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here