Home AKTUELNO VEČERAS SE SPREMA PAKAO U BELORUSIJI: OPOZICIJA ĆE PROGLASITI NOVOG PREDSEDNIKA NA...

VEČERAS SE SPREMA PAKAO U BELORUSIJI: OPOZICIJA ĆE PROGLASITI NOVOG PREDSEDNIKA NA ULICI, A ONDA ĆE..

704
0
SHARE

U Minsku su i za danas najavljeni protesti opozicije. Prvo su izašli glumci Kupalovskog pozorišta, kasnije će krenuti štrajkovi radnika, dok se za veče, prema nekim najavama, sprema veliki miting na kojem će Svetlana Tihanovska biti proglašena za predsednicu Belorusije.

Situacija u Minsku je mirna. Prodavnice i restorani rade. Saobraćaj normalno funkcioniše, dok ljudi idu na posao. Internet i telefonske veze funkcionišu, ali sa prekidima.

Na telegram-kanalima beloruske opozicije objavljen je plan današnjih akcija u Minsku. Za pre podne je planirana akcija podrške Kupalovskom pozorištu, čiji su članovi podržali direktora Pavla Latuška, koji je otpušten.

Glumci i radnici u pozorištu su saopštili da će napustiti posao, ako njihov zahtev ne bude ispunjen. U pozorište je došao i ministar kulture zemlje Jurij Bondar. Međutim, sastanak je završen bez rezultata.

Međutim, ovo nije sve za danas. Nešto kasnije će se demonstranti okupiti ispred fabrike „Atlant“, kako bi podstakli radnike ove firme da krenu u štrajk.

Oko podne će se demonstranti okupiti ispred zatvora, kako bi čestitali rođendan pritvorenom opozicionaru Sergeju Tihanovskom.

Ipak, glavni događaj je planiran za večeras. U 19.00 će biti održan veliki miting na Trgu nezavisnosti gde će, prema nekim najavama, Svetlana Tihanovska, koja je prema rezultatima CIK-a na predsedničkim izborima dobila 10 odsto podrške, biti proglašena za predsednicu države.

To su samo najave sa mreža, međutim, ono što je jedino izvesno je saopštila portparolka Tihanovske, Olga Kovaljkova: večeras je biti završeno formiranje Koordinacionog saveta za osiguranje prelazne vlasti u Belorusiji koji će činiti 70 osoba.

Nešto ranije je saopšteno da bi se Tihanovska, koja se nalazi u Litvaniji mogla uskoro vratiti u Belorusiji.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here