Home AKTUELNO VАŽNО ОBАVЕŠТЕNјЕ ZА VОZАČЕ: ZBОG NОVОG PRОPISА, МОGLI BISТЕ DА ОSТАNЕТЕ BЕZ...

VАŽNО ОBАVЕŠТЕNјЕ ZА VОZАČЕ: ZBОG NОVОG PRОPISА, МОGLI BISТЕ DА ОSТАNЕТЕ BЕZ RЕGISТRАCIЈЕ VОZILА

640
0
SHARE

OD jula naredne godine biće obavezno merenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu.
Ukoliko ta vrednost nije manja od 20 odsto po točku, vlasnici neće moći da registruju automobil, jer će se sistem za kočenje tretirati kao neispravan.

U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATP) upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila.

Oni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi odredili stručnjaci, ili da se ovo merenje ne obavlja. Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže, za “Novosti”, da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica, u granici od 20 odsto, uvrsti kao norma za ocenu ispravnosti kočnog sistema.

– Bezbednije je vozilo kome je izmerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru – objašnjava Ivković. – To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočnog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ne ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj meri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim.

Moguće je, kako ocenjuje Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosečna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina. Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbednost.

ZANEMARUJEMO KLjUČNO

DIREKTOR Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, ocenjuje da se u Srbiji sistemski najviše napora ulaže u najmanje goruće probleme.

– Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je ponašanje učesnika u saobraćaju, zatim nebezbedni putevi, a na trećem mestu je tehnička neispravnost vozila – objašnjava Okanović. – Najviše resursa trošimo i najstrože propise donosimo u oblasti tehničke ispravnosti vozila, koja jeste bitna, ali sa druge strane mnogo se manje bavimo putevima.

– Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbedno – kaže Valdevit za naš list. – To se ne oseća na uređaju, nijedan vlasnik ne može da primeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Kada pedala počne da se pomera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju tada je deformacija znatno veća od 20 odsto.

U julu naredne godine se navršava rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za merenje ovalnosti diskova. Neki su to već učini i primenjuju ovaj propis.

I sadašnja situacija je, kako ocenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko meri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

– Dešavalo se da su na tehničkom “pali” automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta – naglašava Valdevit.

OVALNOST KOČNICA

PROFESOR Ivan Ivković objašnjava da ovalnost kočnica predstavlja neujednačenost sile kočenja po obrtu točka i da je to samo jedan od parametara za ocenu ispravnosti kočnog

sistema vozila. Do ovog variranja dolazi zbog deformacije doboša, odnosno diska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here