Home AKTUELNO UHAPŠEN DIREKTOR I 13 SARADNIKA: TROVALI LJUDE LEKOVIMA ZA STOKU KAKO BI...

UHAPŠEN DIREKTOR I 13 SARADNIKA: TROVALI LJUDE LEKOVIMA ZA STOKU KAKO BI SE PRIKRILA ŠUGA U KRAGUJEVCU

1031
0
SHARE

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa BIA i Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu, uhapsili su odgovorno lice Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je zaposlenima naredio da za lečenje bolesti šuge korisnicima ovog smeštaja daju lekove namenjene životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje.

Odgovorno lice V. S. (1972) se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice““.

Kako je saopštio MUP, sumnja se da je V. S. naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice““ da ne prijave promene na koži kod više korisnika Zavoda kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama.

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.

Postoje osnovi sumnje da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.

Takođe, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica““, da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka.

Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje i da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć tri referentkinje u Zavodu, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača, koji su takođe uhapšeni.

Na taj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.

V. K, odgovorno lice mlekare „Livade““ i stvarno odgovorno lice mlekare „Kuč““, D. R. zaposleni u mlekari „Kuč““, Ž. D, predstavnik ponuđača „MG“ DOO“ iz Novog Sada, i S. M, predstavnik ponuđača „Frigoterm“ DOO“ iz Beograda, sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom.

Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa V. S. obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa koju bi zaposleni u „Maloj pčelici““ popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.

R. P, odgovorno lice Privrednog društva „Popadić komerc““, sumnjiči se da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju.

Kako se sumnja, V. S. je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke.

Takođe, osumnjičeni V. S. se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom.

Kako se sumnja, M. S. je na taj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice““, iako nije radila u Domu zdravlja „Sveti Đorđe““ u Topoli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here