Home AKTUELNO UDARNO! EU USVOJIO REZOLUCIJU PROTIV AGRESIJE RUSIJE NA UKRAJINU! I SRBIJA NA...

UDARNO! EU USVOJIO REZOLUCIJU PROTIV AGRESIJE RUSIJE NA UKRAJINU! I SRBIJA NA UDARU..

601
0
SHARE

EVROPSKI parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posledice „neusklađivanja Srbije sa snakcijama EU“.

– Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom – navodi se u tekstu.

Evropski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i meša se u njihove demokratske procese”.

– Osuđujemo one koji su izrazili svoju podršku Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu i pohvaljujemo podršku onih sa Zapadnog Balkana koji su evroatlantski saveznici – navodi se u Rezoluciji.

Evropski parlament od Ruske Federacije ”zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskom narodom” i poziva na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustavljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i na proširenje sankcije protiv Moskve, ukljucujući i zabranu uvoza ruskog gasa i nafte u EU.

Evropski parlament istovremeno upozorava clanice EU da prihvate činjenicu da će stroge sankcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Evropski parlament poziva EU da pripremi paket od ”više milijardi evra za oporavak Ukrajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog satusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocene i smernice EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here