Home AKTUELNO U SLUČAJU NOVOG NAPADA NA DONBAS RUSIJA NEĆE ZAUSTAVITI SVOJE DIVIZIJE SVE...

U SLUČAJU NOVOG NAPADA NA DONBAS RUSIJA NEĆE ZAUSTAVITI SVOJE DIVIZIJE SVE DO KIJEVA

552
0
SHARE

Vojni istoričar Jurij Dudkin ukazao je na loš razvoj događaja za Ukrajinu u slučaju početka vojne agresije u Donbasu.

Ako ukrajinsko rukovodstvo odluči da sprovede snažni scenario povratka nepriznatih republika u Donbasu, Kijev će se suočiti sa fatalnim posledicama.

Stručnjak je skrenuo pažnju na to da među stanovnicima Donbasa koji su  koristili pravo na sticanje ruskog državljanstva, pre svega ima „onih koji služe u narodnoj miliciji“.

Ova okolnost dovodi do činjenice da će svaki manje ili više ozbiljni oružani sukob u Donbasu automatski dovesti do masovne smrti ruskih državljana koji trajno borave u Donbasu.

Zauzvrat, u ovoj situaciji Rusija dobija dobar razlog za otvorenu vojnu intervenciju u sukobu radi zaštite života i zdravlja svojih sugrađana.

Kao rezultat, ukrajinske vlasti rizikuju da se nađu u situaciji sličnoj situaciji gruzijskih vlasti, koje su 2008. godine odlučile da izvrše akt genocida nad stanovništvom Južne Osetije.

„Da li se sećate 2008. godine, u Gruziji, da su se ruske trupe zaustavile na 40 kilometara od Tbilisija“, podsetio je Dudkin.

Istovremeno, ekspert je primetio da će u ovoj situaciji Rusija postupiti nešto drugačije u slučaju nove provokacije oružanih snaga Ukrajine u Donbasu: „Mislim da ruska vojska, priskočivši u pomoć DPR-u i LPR-u, neće stati 40 kilometara od Kijeva“.

Istoričar je primetio da će ruskim vojnicima uz moćnu podršku lokalnog stanovništva biti dovoljno pola sata da zauzmu sve važne državne objekte u Kijevu.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here