Home AKTUELNO TREĆI TALAS ĆE BITI NAJDUŽI! SRBIJU POGODIO NOVI UDAR KORONE- PROCENE NISU...

TREĆI TALAS ĆE BITI NAJDUŽI! SRBIJU POGODIO NOVI UDAR KORONE- PROCENE NISU OPTIMISTIČNE

454
0
SHARE

Srbija je u trećem talasu korona virusa, to sada više nema dileme. I po svemu sudeći, biće to najduži koji smo imali do sada.

– Na grafičkom prikazu se vide i talasi i pikovi. I ono u julu je bio talas, a ne pik. Kada sve to gledate na grafikonu, imate talas od nekoliko dana, možda nekoliko nedelja, a pik je onda kada imamo najveći broj u okviru tog talasa. Dakle, kada imamo oboren rekord, to je pik, a talas traje, na primer, nedelju dana pre i nedelju dana posle pika – objasnio je za “Telegraf” prof. dr Branislav Tiodorović.

Prvi talas trajao je od marta do kraja maja, drugi od početka juna do sredine septembra, a ovaj treći je po mišljenju stručnjaka malo poranio. Naime, očekivao se tek početkom novembra.

– Problem će nam biti novembar i decembar, januar i februar. Zimski meseci, sneg, vlažnost vazduha, ljudi u zatvorenom prostoru – sve to virusu odgovara za širenje. Sad u oktobru ćemo imati Miholjsko leto. Ova dva hladna dana će proći, pa ćemo opet imati lepše vreme. Ali, kada uđemo u novembar i decembar, januar, februar, to će biti meseci koji će biti problematični zbog boravka u zatvorenom prostoru.

Dakle, treći talas mogao bi da traje pet meseci, do proleća.

– Treći talas će nam, samim tim, trajati duže, nego prvi i drugi, ali ne bi trebalo da bude i teži. Jer ako sprovodimo mere i ako se trudimo da ih maskimalno sprovodimo, kako u

gradskom saobraćaju, tako i u kolektivima, onda nećemo imati težu situaciju u odnosu na jul. Biće ovaj talas u tom slučaju pod kontrolom – rekao je za “Telegraf” Tiodorović.

Sa ovim mišljenjem se slaže i prof Petar Kočović po čijim je matematičkim proračunima treći talas korone počeo još 14. septembra. A brojke govore da bi pik, odnosno glavni udar, mogao da se očekuje prvih dana novembra.

Kako je prof Kočović predstavio na Fejsbuku, već za četiri-pet dana Srbija bi iz žute mogla da uđe u crvenu zonu, odnosno da umesto sadašnjih 20-tak zaraženih na 100.000 stanovnika ima barem 50 odsto više.

Po matematičkim formulama prvi talas korone je u Srbiji trajao od 6. marta do 26. maja, a drugi od 27. maja do 13. septembra.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here