Home AKTUELNO The Telegraph: Prehrabmena industrija Velike Britanije pred kolapsom!

The Telegraph: Prehrabmena industrija Velike Britanije pred kolapsom!

416
0
SHARE

BRITANSKA prehrambena industrija je na ivici kolapsa zbog rastućih troškova za energiju usled antiruskih sankcija, objavio je The Telegraph.

Prethodno je kompanija CF Fertilizers najaviloa zatvaranje najveće fabrike azotnih đubriva koja se nalazi u blizini grada Čestera. Objavila je da više ne može obezbeđivati rentabilnost proizvodnje zbog „rastućih cena gasa i visokih ekoloških poreza.

Zamenik šefa Nacionalne unije farmera (NFU) Tom Bredšo rekao je da je vest o zatvaranju fabrike još jedan udarac za britanskoj poljoprivredi koja „već pati i od neverovatno visoke inflacije“.

Poljoprivredni tručnjak DŽo Gilbertson ocenio je da će nedostatak azotnog đubriva će uticati na cene mleka, mesa i hleba, tim pre što je i uvoz žitarica sada „izuzetno otežan zbog zaoštravanja ukrajinske krize“.

Cena pšenice je porasla sa 200 funti po toni pre pandemije na oko 625 funti poslednjih meseci.

Šef britanske Nacionalne unije farmera, Mejnet Baters, naglašava da su celu situaciju pogoršale loša žetva u Kini i zabrana izvoza žitarica iz Indije.

„LJudi misle da možemo samo da uzmemo i uvezemo ono što ne proizvedemo. Ali nije tako. Slede globalne nestašice, pogotovo što je stao izvoz iz Rusije i Ukrajine na koje otpada preko 30 odsto svetskog izvoza“, predviđa Baters.

Svaki četvrti Britanac već nema dovoljno za normalnu ishranu, a sada se problem gladi među podanicima kraljice Elizabete Druge dodatno zaoštrava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here