Home AKTUELNO SТIGLО ЈЕZIVО UPОZОRЕNјЕ ZА SRBIЈU! Dr PЕТRОVIĆ ОТKRIО: ЕVО ŠТА ĆЕ SЕ...

SТIGLО ЈЕZIVО UPОZОRЕNјЕ ZА SRBIЈU! Dr PЕТRОVIĆ ОТKRIО: ЕVО ŠТА ĆЕ SЕ DОGОDIТI АKО SТIGNЕМО DО 1.000 ZАRАŽЕNIH!

495
0
SHARE

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu, za “Novosti”, iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Od kada je u decembru izbila u Kini epidemija ispoljila je mnoge specifičnosti u odnosu na sve prethodne sa kojima se čovečanstvo dosad suočilo. Razlog za to je osobenost SARS-KoV-2 virusa, o kojem je dr Petrović, na osnovu svih dosadašnjih saznanja iz celog sveta, stekao utisak da je on zarazniji i otporniji od svog rođaka SARS-KoV, koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. godine.

– Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati – kaže primarijus Petrović. – Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće.

Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle “kontakta” sa virusom, kao i vakcinacijom.

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama. Manje je bitno da li će to biti neko od cepiva koja se sada ispituju – tri ruska, dva kineska, američko ili oksfordsko – već je važnije da li će biti obezbeđeno za veći broj ljudi, od ukupno osam milijardi na planeti.

– Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći – kaže dr Petrović. – Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone.

Doktor Petrović koji se u karijeri suočio sa više epidemija, počev od variole vere, i aktivno učestvovao u njihovom suzbijanju, kaže da se aktuelna zaraza ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

– Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da “pohvata” sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati – smatra dr Petrović. – Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija.

(Novosti.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here