Home AKTUELNO SPREMITE SE ZA POSKUPLJENJE STRUJE I TO VELIKO!

SPREMITE SE ZA POSKUPLJENJE STRUJE I TO VELIKO!

355
0
SHARE

Srbija je tokom prva dva meseca uložila veliku količinu novca u uvoz električne energije – čak 86 miliona evra, dok je tačno godinu dana ranije ova suma iznosila 10 miliona. Uz to, cene gotovo svega rastu, te se nameće pitanje hoće li se ovakav trend rasta cena nastaviti, te preliti i na struju.

Stručnjaci u oblasti energetike složni su u tome da postoje osnovi za poskupljenja, ali da je neizvesno na koji način će se ona realizovati.

Kako za portal Nova.rs ističe stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor, do poskupljenja struje može da dođe i nevezano za povećan uvoz. Kako objašnjava, cena kilovat-časa je za domaćinstva uvek bila niža od tržišne cene.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Drugim rečima, Srbija je država u kojoj je cena električne energije među najnižim u Evropi, a sa druge strane, potpuno apsurdno, imamo jednu od najviših cena u proizvodnji“, kaže Kapor.

Stoga, dodaje naš sagovornik, potpuno je logično da uslede poskupljenja, a ukoliko bi se razmišljalo isključivo tržišno, cena električne energije trebalo bi da bude nešto viša od cene njene proizvodnje, a to bi značilo veliki porast cena.

Ipak, kako Kapor objašnjava, u državama sa boljom ekonomskom politikom, oni najsiromašniji građani plaćaju nižu cenu, dok oni sa većom platežnom moći plaćaju višu, što bi bilo dobro rešenje kada do povećanja cena električne energije dođe.

U to da će poskupljenja zasigurno biti, uveren je i stručnjak za energetiku Željko Marković, koji tvrdi da bi to moglo da se desi prvenstveno zbog poskupljenja električne

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

energije na svetskim berzama, ali upravo i zbog potrebe da se veliki deo struje uveze iz inostranstva.

„Trebalo bi očekivati korekciju cene, a imajući u vidu dosadašnje iskustvo i to da govorimo o državnoj instituciji koja se bavi distribucijom električne energije, ne verujem da bi ona bila rada da donese odluku o drastičnim poskupljenjima“, ocenio je Marković.

Iako nije stava da ćemo se naglo suočiti sa poskupljenjem, ističe da nije isključeno da će poskupljenja dolaziti postepeno, „u malim koracima“.

Bez obzira na to kako će do poskupljenja doći, Marković ocenjuje da, kako su cene električne energije i za domaćinstva i za privredu u Srbiji trenutno takve da ima dosta prostora da do njihovog povećanja dođe, da bi se obezbedilo nesmetano poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS), kao glavnog proizvođača.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je EPS i Ministarstvo rudarstva i energetike, ali odgovor na pitanje da li će do korekcija cena elektične energije doći, do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here