Home AKTUELNO SPREMA SE PRIZNANJE?! POSLE GRČKE I ŠPANIJA OTVARA KANCELARIJU NA KOSOVU!

SPREMA SE PRIZNANJE?! POSLE GRČKE I ŠPANIJA OTVARA KANCELARIJU NA KOSOVU!

756
0
SHARE

Prištinski mediji pišu da će Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia navodi da je Španija već donela ovu odluku.

“Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracia izjavu “dobro obaveštenog diplomate”, prenosi Kosovo onlajn.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Navodi se da Borelj realizuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u daljem dijalogu.

Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile.

Prištinski mediji pišu da u okviru tog sporazuma neće biti priznanja Kosova od strane Srbije i članstva Kosova u UN.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije.

(kosovo online)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here