Home AKTUELNO ŠOKANTAN PREOKRET U MAKEDONIJI: KONTROVERZNI ZAEV IZBAČEN IZ SVIH KOMBINACIJA

ŠOKANTAN PREOKRET U MAKEDONIJI: KONTROVERZNI ZAEV IZBAČEN IZ SVIH KOMBINACIJA

468
0
SHARE

VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integracije na putu su da postignu dogovor kojim bi iz buduće vladajuće koalicije bile izostavljene socijaldemokrate Zorana Zaeva, javljaju albanski mediji u Severnoj Makedoniji.

Suštinu još nezvaničnog dogovora VMRO-DPMNE i DUI predstavlja pristanak druge po snazi makedonske stranke da mesto premijera, prve godine mandata nove vlade, prepusti kandidatu albanske stranke, a da u preostale tri na čelu kabineta bude član VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE i DUI zajedno imaju 59 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, pa im za formiranje nove vlade treba podrška bar još dva poslanika drugih stranaka.

Dve stranke, navodno, računaju na podršku dva poslanika Levice i Demokratske partije Albanaca, kao i na četiri mandata koje je osvojila Alternativa Afrima Gašija.

Levica, iako bi mogla da podrži vladu VMRO-DPMNE i DUI, neće biti deo novog kabineta, javlja makedonski portal „Plusinfo“, a  prenosi RTS.

Za sada nema reakcije iz SDSM-a Zorana Zaeva, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova i 46 mandata u Sobranju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here